Изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско приключи изключително бързо

Изключително бързо е приключила изкупната кампания на тютюна в Гоце Делчев и района. Това съобщи за вестник „Струма“ земеделецът Иван Сабахлъков.

По думите му тази година произведеното количество от културата е с 40% по-малко от миналогодишното. „Това е тенденция, която се забелязва от години насам”, уточнява той.

Именно заради намаляването на произведения тютюн се е увеличила и цената му. „Увеличиха цената. Тази година дадоха средно 8,50 -9,00 лева за килограм“, подчерта Сабахлъков.

Земеделският производител и организатор на протестите на тютюнопроизводителите от последните години коментира лаконично и идеята за увеличение на минималния осигурителен доход на хората, заети в този сектор – от 400 на 650 лева. „Това означава да се взема още повече от труда на хората. В момента тютюн гледат само пенсионери. Работоспособното население го няма. Няма политики за земеделието“, коментира Сабахлъков.

Той е на мнение, че увеличението няма да се случи. „В противен случай и хората, които в момента се занимават със земеделие, ще се откажат“, каза още земеделецът.

Иван Сабахлъков обясни, че земеделци от района са се опитвали да заменят тютюна с други култури, но безуспешно. Някои от тях засадили лавандула, която продали на фирми от Гърция и Северна България, но все още очакват плащане. Неуспешни се оказали и опитите за замяна на „зеленото“ злато с домати, картофи и чушки.

ВАСИЛ НИКОЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *