Изпускат по 2 куб.м./сек. вода от язовир „Студена“, локви на улици и пътища затрудняват движението

Изключително пълноводна е  река Струма през Перник. Една от причините е контролираното изпускане на язовир „Студена“, което започна вчера, защото водоемът е пълен и пред преливане. Въпреки че ситуацията се наблюдава непрекъснато, реката вчера излезе в района на Батановци. Затова е намалено и количеството на изпускането на „Студена“  на 2 куб. м. в секунда. В момента в язовира има 23 198 600 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м. Приток ът е 7594 л/сек., а разходът – 557 л/сек.

Решението за изпускане на водоема е след среща на място наминистъра на околната среда и водите Емил Димитров, областния управител на Перник Емил Костадинов и управителя на „ВиК“ Перник инж. Борислав Иванов.

„За година, дори да не падне никакъв дъжд и да не влязат никакви водни обеми в язовира, са необходими 18 млн. кубични метра, а ние имаме 23 – така че сме спокойни“, каза Иванов.

Ръководството на Област Перник е в постоянен контакт с колегите им от Кюстендил и Благоевград за нивото на река Струма, в която се оттича изпусканата от язовира вода. Дъждовете от последните дни създават проблеми и образуват огломни локви на пътища и улици. Отводнителните шахти не успяват да поемат водата. Огромна локва затруднява движението на пътя Перник – Дивотино, съобщиха шофьори. Местната бара е излязла и е заляла двете платна.

„Колите едва  минават през локвата. Водачите трябва да са изключително внимателни. Водата продължава да излиза от барата и да тече през пътя. Проблемът е от вчера“, обясниха шофьори.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *