Инспекцията по труда с предписание да се подобрят условията за берачите на череши в Шатрово и Горна Козница

Инспекцията по труда в Кюстендил проверява кооперациите в с Шатрово и Горна Козница,общин Бобов дол,  за условията на труд на берачите на череши. Наложени са предписания, ако не ги изпълнят, ги грози глоба от 1500 лв. нагоре, съобщиха от инспекцията. Проверката е извършена преди няколко дни.

Кметският наместник на Горна Козница Валентин Арсов, който е управител на кооперация, заяви пред “Струма”: “Има проверяващи, които изискват документация за трудово-правните отношения между работник и работодател. Работниците се назначават на еднодневни трудови договори, като предварително се заплащат осигуровките за деня”, обясни той.

Арсов е собственик на  разрешително за изкупуване на череши в района на Бобов дол.

Собственици на черешови масиви се оплакаха, че от няколко дни пунктът край с. Паничарево е затворен. Изкупуват се череши само в Шатрово.

“От дъждовете черешите са напукани. Изкупувахме само здрави череши за по 90 ст.-1,00 лв. за кг. Голяма част от плодовете са червиви и негодни за пазара. Не може двама души да стоят цял ден на пункта за около 200-300 кг череши”, коментира  Арсов.

В Горна Козница и Шатрово берачите получават по 40 ст. за кг набрани череши. Те  са от Северна България и са пристигнали с целите си семейства, притиснати от безработицата в този район на страната.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *