Инфекциозна болница: Доц. Мангъров не е влизал в COVID-сектора

Доц. Атанас Мангъров, началник на Детското отделение на Инфекциозна болница в София, не е влизал в COVID-сектора на лечебното заведение и не е известно да е участвал в лечението на заразени пациенти, хоспитализирани в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“. Това се казва в отговор от Инфекциозна болница на въпроси на Скенер.нюз. Според директора проф. Татяна Червенякова доц. Мангъров не е включен в екипите на първа линия, не е получавал и допълнителното възнаграждение от 1000 лева, предава 24 часа.

Припомняме, че в интервю за Би Ти Ви доц. Атанас Мангъров заяви, че всеки ден влизал в COVID-зоната без маска. „Понякога слагам. Всички тези безсмислени мерки като носене на маски на открито показват безсилието на политиците и учените. Мисля, че тези правила са безсмислени, затова не ги спазвам. За да се спазва едно правило, то трябва да има смисъл, но правилата по принцип трябва да се спазват и затова нося маска в джоба си и затова мирише на джоб“, каза още инфекционистът.

След редица спорни медийни изяви, отказ за спазване на правила, включително и да се тества след близък контакт с доказано заразен, на доц. Мангъров са му поискани писмени обяснения и е проведен разговор с него, се казва още в отговора на началничката му проф. Червенякова.

По думите му той е преглеждал пациенти (над 50 в частния си кабинет) докато е трябвало да бъде под карантина, след контакта си преди две седмици с журналиста от БНТ Георги Любенов. „Ползвам лични предпазни средства, основното от тях е да си мия ръцете“, добави доц. Мангъров и беше категоричен, че не е възможно да е заразил никого, преглеждайки без маска и после качвайки се в градския транспорт, също без маска. На въпрос дали не се притеснява от глоба пък отговори, че неговият хонорар за преглед в кабинета му е 100 лв., а при домашно посещение – 200 лв., и ще трябва да ги увеличи с още 300 лева за евентуални глоби, защото бил един от малкото, които все още не отказвали да преглеждат пациенти по домовете им. „99% от хората в болниците са там от страх – защото им казват, че както си стоиш, можеш да тупнеш, а у дома няма кой да ги прегледа“, подчерта инфекционистът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *