Какви спирачни дискове да купя – съвети от Maxcar?

Изправността на спирачките е от ключово значение за ефективното и правилно управление на автомобила. В цялата система, много важна роля играят т.нар. спирачни дискове. На пазара има много видове и изборът на правилните понякога е труден. Това важи за начинаещите и ако вие сте от тях, по-долу от онлайн магазин Maxcar ще ви дадат някои съвети в тази посока.

Как да разберете, че спирачните дискове са за смяна?

Конструкцията е сравнително проста. На всяко колело има по един монтиран на главината диск, който се върти със същата скорост, и по две накладки от предната и задната му страна. При натискане на педала на спирачките, системата задейства накладките и те се притискат, с което започва силно триене и намаляване на инерцията на автомобила.

Спирачните дискове са подложени на високи натоварвания и температури, така че при изтъняване, надраскване или спукване се сменят с нови. Приблизителният интервал за смяна с нови е на всеки 150 хил. километра. Това зависи от стила ви на шофиране и качеството на използваните части. При агресивно каране и често натискане на спирачката, пробегът за смяна е около 20-30 хил. километра.

Кои са често срещаните видове?

От Maxcar считат, че предпочитаните днес спирачни модели са: гладките, перфорираните, рязаните. Първите се срещат в почти всички фабрично излезли коли на пазара. Основен техен недостатък е развиването на висока температура при често използване. При вторите, този проблем е елиминиран с допълнителните перфорации по работната повърхност. Така топлината се разсейва значително по-бързо. За отклоняване на водата и топлината са предвидени и прорезите в повърхността на третите видове. Това им позволява да не се износват преждевременно и са ефективни дори и при мокро време.

Как да изберете най-подходящите за вас спирачни дискове?

Подборът зависи от стила ви на каране и техническите възможности за монтажа:

loading...


  • ако планирате да карате спокойно, без да натискате агресивно педала на спирачката, да спазвате ограниченията за скоростта и най-често да шофирате градско, по-добре вземете гладки. Те са бюджетни и издръжливи за такава експлоатация;
  • ако сте агресивен и развивате високи скорости, насочете се към по-качествените перфорирани или рязани видове;
  • от Maxcar съветват още да купувате нови и цели комплекти, заедно с оригиналните накладки от един клас и марка, така че да съвпадат по износоустойчивост. Ако пазарувате от специализиран магазин, ще получите и гаранция.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *