КАК СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! Скършена фиданка в топцентъра на Благоевград разкри: Рекламираното от екскмета Ат. Камбитов като супермодерно видеонаблюдение за над 2.2 млн. лв… неефективно

Вандалски скършена фиданка в центъра на Благоевград при житния пазар възмути миналия четвъртък благоевградчани. Снимки, публикувани рано сутринта в социалната мрежа, на дръвчето точно пред входа на банковия офис , който се намира в сградата на бившето заведение „Купола“, предизвикаха вълна на недоволство.  В областния център на Пиринско обаче до обяд не се намери знаещ и можещ човек, който да опита да спаси дръвчето, докато от Симитли не дойде младият рапиращ музикант Марио Герински, който го превърза с надежда да се възстанови.

Репортер на „Струма“ постави питане пред общината дали ще се издири и накаже  извършителят на вандалската проява, тъй като районът би трябвало да се наблюдава с камери, монтирани по рекламирания като супермодерен проект за над 2 млн. лв. на общината за видеонаблюдение на града.

Изненадващият отговор от пресцентъра на общината бе, че монтираните камери по мащабния и скъп проект за видеонаблюдение, изготвен и реализиран от предишния кметски екип, не обхващат този район. Зам. кметът по сигурността Л. Милев е информирал полицията по случая с пречупеното дърво.

Преди 2 месеца отново при  питане на вестник „Струма“ пак във връзка с вандалска проява в района на пешеходния мост от мол „Ларго“ към Младежкия дом, където бе повредена част от изложба с фотоси за делото на Махатма Ганди, се оказа, че няма камера, която да обхваща мястото и затова не могат да се разкрият нарушителите на обществения ред.

В края на септември 2019 г. бившият кмет Атанас Камбитов рекламира новата система за видеонаблюдение на града като нaй-мoдeрнaтa cиcтeмa  в cтрaнaтa, като даже уточни, че такива има в Дубай и е голяма гордост, че Благоевград  вече  рaзпoлaгa с нея. По думите му в платформата за електронно видеонаблюдение в Благоевград са включени четири от петте компонента на „смарт сити“, с които разполагат едва 15 града в целия свят. На онзи етап бе съобщено, че са монтирани  179 видeoкaмeри , за които бе обявено, че покриват централна градска част, ключови кръстовища, обхващат и ключови входно-изходни артерии и главните булеварди, покриват детските градини, училищата и парковите зони, като идеята цели и превантивен ефект върху всеки, който дръзне да наруши общинската собственост и обществения ред. По проектите би следвало да има два центъра за наблюдение, разположени в общината и в полицията. Записите, които се ползват предимно от полицията, би трябвало да се пазят в продължение на 60 дни .

Оказва се обаче, че на практика нещата не отговарят на обещанията, въпреки че с парите на данъкоплатците общината редовно плаща вноските за видеонаблюдението към избраната чрез обществена поръчка фирма изпълнител.

„Българска телекомуникационна компания” ЕАД бе единственото дружество, което участва в поръчката, а договорът с нея за изпълнител бе подписан на 17 .ХІІ. 2018 г. за цена от 2 268 000 лв. със срок на изпълнение 5 години. Ангажиментът на общината бе заплащането да се извършва ежемесечно, а изграждането на цялостната система да стане поетапно в цялата община.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. кампитоф

    Наистина е так, както е казал Камбитов. гледаш в мониторите на системата за видеонаблюдение в Благоевград и виждаш в реално време…Дубай! В градските паркове камери има от 2016 година. Чудо е, че не са ги откраднали…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *