Кметът Ат. Стоянов настоява на извънредна сесия ОбС да излезе в подкрепа на Районен съд – Сандански, свикват я на 11 юни

Във връзка с планираните административно-териториални промени, засягащи статута на Районен съд – Сандански, кметът на община Сандански Атанас Стоянов внесе предложение до Общински съвет – Сандански за свикване на извънредна сесия на местния парламент на 11 юни /петък/.

Мотивите за извънредната сесия са свързани с предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет на 15.06.2021 г., на което ще бъдат разглеждани промени в „съдебната карта“ на страната. Тези промени предвиждат Районен съд – Сандански да загуби своята самостоятелност и да стане „Териториално отделение“ към Районен съд – Петрич.

„Районен съд – Сандански е първоинстанционен по административни, граждански и наказателни дела за три общини – Сандански, Струмяни и Кресна. Предлаганите промени в неговия статут са нецелесъобразни и немотивирани. Евентуалното им приемане пряко ще затрудни достъпа до правосъдие на близо 60 000 жители от трите общини.

Предлаганите промени касаят и подсъдността на значителен брой съдебни дела, като голяма част от гражданските и наказателните дела вече да бъдат разглеждани не в районните, а в окръжните съдилища”, заявяват от общинската администрация в Сандански.

Изразявайки своята пълна подкрепа към Районен съд – Сандански и своето категорично несъгласие с така предлаганата съдебна реформа, кметът Стоянов предлага на извънредно заседание Общински съвет – Сандански да обсъди казуса и да излезе с ясна позиция в подкрепа на Районен съд – Сандански.

Вчера председателят на Общинския съвет в Сандански Николай Шаламандов насрочи извънредното заседание на местния парламент за петък /11 юни/.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *