Кметът на Кюстендил П. Паунов би тревога за Ковид-19, призова за дисциплина: Стотици лекари са заразени, да не стане така, че да няма кой да дойде и пусне една система

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов се обяви за стриктно спазване на всички противоепидемични мерки предвид драстичното увеличение през последните три дни на заразени с коронавирус в страната.

„Ковид не си е отишъл, а сега започва и това не е политическо говорене. Моля ви, забравете за големите събирания в закрити и непроветрени помещения. Върлува страшен вирус и смъртността  вече е над 5 %. По-лошото е, че хората, които са го изкарали, всяка следваща инфекция може да ги погуби незабавно. Моля ви, погрижете се за здравето си и за здравето на вашите близки. Всяка минута, в която не носите маска в закрито помещение, застрашава с 30 % повече вашето здраве и с 50 % здравето на околните. В Кюстендил в момента имаме заразени с Ковид-19 и на домашно лечение, и такива, настанени в болницата”, коментира на пресконференция вчера градоначалникът.  Напомнено е на работодателите да правят естествено проветряване на помещенията. Същото се отнася и за представителите на туристическия бранш. „Моля ви, нека да се погрижим за хората, които са рискови. Това са съгражданите ни над 60-годишна възраст, хората с диабет, с наднормено тегло, със заболявания на сърцето и белодробни заболявания”, каза още Петър Паунов. Той заостри вниманието на случващото се в другите градове на България и на това, че здравната система е съсипана. Стотици лекари, които са заразени, и други, които не спряха и през лятото да лекуват. „Легла има, но да не стане така, че  да няма кой да дойде да пусне и една система. Важна е профилактиката и задължителната гаргара със сода, за да се изчисти гърлото и лигавицата”, предупреди Петър Паунов.

Кметът анонсира и предстоящото незабавно почистване на опасните дървета – 18  на брой в централната градска алея . Обработват се и офертите за почистване на чинарите. „Сега времето е ветровито, покрай валежите дървесината натежава, много по-крехко и по-лесно се случват неприятни инциденти. Затова да се минава встрани. Всички дървета, които ще бъдат отрязани, незабавно на тяхно място се залесява нов вид. Те ще бъдат поддържани от самото начало, а не както е ставало  през 50-те години на миналия век, когато са били залесени голяма част”, добави Петър Паунов.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *