Кметът на Перник Ст. Владимиров предлага драстично вдигане на такса смет за селата и град Батановци от 2,5 на 20 промила, селските управници скочиха гневно

Общината в Перник предлага за обсъждане повишение на такса битови отпадъци за селата и град Батановци за 2021 година. Досега собствениците плащаха по 2,5 промила върху данъчната оценка, новото предложение е 20 промила. То е направено от кмета Станислав Владимиров, който смята, че така ще се изравнят сумите, които плащат за битовите отпадъци хората в селата, и тези, които живеят в град Перник. Заради голямата разлика в данъчната оценка на имотите в града и по селата в момента живущите в Перник плащат такса, чиято сума многократно надвишава тази в останалите населени места в общината. Още повече, че живеещите по селата са в къщи, генериращи повече отпадъци от живеещите в жилищни блокове, смята кметът Владимиров. Той е посочил, че в някои села таксата е 6 лв., а за центъра на града сумата достига 250 лв. на година при еднакви промили от 2,5 върху данъчната оценка

Срещу предложението изригнаха кметовете на най-атрактивните села в общината – Рударци, Кладница и Драгичево. Те обвиниха Владимиров, че наказва селата с кметове от ГЕРБ.

 За 14 декември е насрочено обществено обсъждане на предложението на кмета за драстичния скок на такса смет, което касае само селата и град Батановци.

Проблем за общината са и нерегламентираните сметища както в града, така и по селата. Често при ремонти собственицитеь вместо да вземат контейнери, в които да съберат изхвърлените мебели и строителни отпадъци, изсипват всичко до кофите.

     КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *