Кметът на Разлог Кр. Герчев: Броят на заразените расте притеснително, лекарите са на ръба, апелираме за носене на маски и дистанция

Притеснително нараства броят на заболелите с коронавирус в Разлог. 32 са случаите, които са диагностицирани с пневмонии и са  настанени за лечение в МБАЛ – Разлог. С доказана вече инфекция от Ковид-19 са 10 души, които  са настанени в инфекциозно отделение. От тях 8 са от Разлог и по един от Бачево и Годлево. Броят на пациентите, настанени в инфекциозно отделение, вече  е над капацитета му от 7 легла.  Други 22 случая са настанени във вътрешно отделение. От тях 10 са от Разлог, по 2 от селата Баня и Добърско, 3 от Банско, 1 от село Филипово и по 2 от Белица и Якоруда.  Всички  са диагностицирани с  пневмонии, взети са им проби за PCR изследване и се чакат  резултатите.

В  Разлог в понеделник са потвърдени 3 случая в шивашка фирма и предстои изследване на всички служители. Дадени са предписания от РЗИ какви мерки да се вземат по отношение ограничаване разпространението на вируса. Потвърден случай има и на служител от едната гимназия – ПГМСС. Там също ще бъдат изследвани всички служители, които са били контактни на потвърдения.

„Моментната картина е доста притеснителна. Случаите не са малко и са разпръснати, има във всяка община. Броят за Разлог също е доста голям. Притеснително е и настаняването на чакащите във вътрешно отделение, защото там са настанени по около четирима човека в стая и ако един се окаже положителен, може всички да се заразят. В момента резултатите от изследванията с PCR тестовете се бавят и тези хора престояват заедно доста продължително време по един-два дни. Те са отделени от останалите пациенти, поне доколкото това е възможно, но и в тази посока трябва да се помисли“, каза кметът на община Разлог Красимир Герчев. Той поясни, че с оглед ситуацията и с цел по-бързото диагностициране вчера са проведени  разговори с управителя на болницата д-р Велев и шефа на микробиологичната лаборатория и се обмисля закупуване на апаратура за PCR изследване. Средствата ще се осигурят от бюджета на община Разлог, като ще се иска финансово подпомагане и от останалите три общини, които МБАЛ – Разлог обслужва – Банско, Белица и Якоруда.

Кметът Красимир Герчев сподели, че всички тези въпроси ще бъдат поставен за обсъждане и на предстоящата сесия на местния парламент. Той не скри безпокойството си и от факта, че капацитетът, определен за поемане на случаи с коронавирус,  вече е на изчерпване, а лекарите в един момент ще се окажат недостатъчни.

„Лекарите са на ръба. Те са  изключително натоварени, както физически, така и психически. Надявам се да не стигнем до момент, в който да няма кой да лекува болните. На това никой не обръща внимание. Наблюдава се голяма недисциплинираност, която води, за съжаление, до увеличаване на случаите, затова за пореден път апелирам за носене на маски в закрити помещения и спазване на дистанция. Хубавото време изкара хората навън, започнаха събирания и спазването на  елементарните ограничения, които са наложени, започнаха да се пренебрегват. Ние отложихме всички планувани мероприятия за лятото, но и хората трябва да проявят по-голяма отговорност, затова за пореден път апелирам да се спазват ограниченията”, каза Красимир Герчев.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *