Кметът на Самораново с идея да съживи рушащия се от 30 г. детски лагер и да го превърне в база за конен туризъм в Рила

Бивш детски лагер над дупнишкото с. Самораново се руши вече 30 г. Кметът Райко Цветков мечтае да се намери инвеститор да го застрои и да се даде възможност за развитие на конен туризъм.

Читатели на “Струма” изпратиха снимки на рушащите се сгради, в които някога деца от Дупница и околните села са прекарвали летните ваканции. Лагерът е затворен в края на 1989 г. Сградите за отдих са разположени на 10 дка имот в местността Марков камък над Самораново. Имотът е частна общинска собственост. От години е без охрана. На някои бунгала все още стоят пердетата, поставени преди повече от 40 г. Основната сграда е с паднала мазилка и изтърбушени стаи.

Кметът Райко Цветков обясни ситуацията така:

Р. Цветков със съпругата му

“Имам много идеи как лагерът да се превърна в изходна точка за х. “Отовица”, а оттам може да се отиде до 7-те рилски езера и до Рилския манастир. На заседание на ОбС беше взето решение да не се продават такива имоти до края на 2020 г. От общината на няколко пъти е предлагано обектът да се отдаде под наем, но няма желаещи. Ако бъде обявен за продан, имам познати бизнесмени, които биха вложили средства да изградят място за отдих, но сега заради коронавируса не искат да влагат пари за момента, тъй като не се знае как ще се развият нещата.

И жителите на селото искат да се направи нещо, за да не пустее бившият лагер. Имам идея върху имота да се обособи място за конен туризъм. В Самораново и съседното село Бистрица има собственици на много коне. С тях те ще разхожат туристи по пътеките в планината над селото. Ще се направи връзка с х. “Отовица”, а оттам за Рилския манастир и 7-те рилски езера.

Общината може да обяви за продан имота догодина. Дано нещата с бизнеса се променят и да се явят инвеститори, за да сбъдна моята и мечтата на съселяните ми бившият лагер да се превърне в изходна точка за туризъм в планината и в място за отдих”, каза кметът Цветков.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *