Кметът П. Паунов: Непростимо е хора, които току-що са си правили тест, вместо да се приберат и да изчакат резултата, да се струпват на опашки пред аптеките и да застрашават здравето на останалите клиенти

За съзнателно и отговорно отношение при нарастващите положителни проби на заразени с коронавирус апелира на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов.

„Време е за осъзнаване и затова ви моля, призовавам ви да си дадем сметка за самоубийствените процеси, които текат в момента в българското общество. Трябва да докажем, че сме общност, че сме хора, които уважават и ценят човека, а не както каза един професор, стремим се да покажем, че сме стадо. Нека да спазваме всички мерки“, заяви Петър Паунов.

„21 души се заразиха с коронавирус в община Кюстендил вчера, до обяд положителните случаи са 7, а продължават да идват резултати цял ден от направените вчера тестове, които са изпратени до столичните лаборатории. Всичко това води до изключителна тревога в лекарската общност. Използвам случая да им благодаря от сърце за това, че не отстъпват нито милиметър и полагат неимоверни грижи, рискувайки живота си“, каза още Паунов.

Той даде за пример сигнал от аптекар, който е получил. В аптеката са се струпвали на опашка клиенти, които преди това са си правили PCR тест в болницата, и вместо да се приберат вкъщи, без да ги интересува здравето и живота на останалите, стоят на опашката, смеят се и говорят по телефона.

„Самоубийственото поведение е най-тежкото, което можем да направим, но когато рискуваш живота на останалите, е непростимо. Бракониерстваме помежду си, ограбвайки здравето и живота на своите близки. И ако не можем да се спрем и да се замислим за здравето и живота на тези, които са ни родили и отгледали, как утре ще се замислят нашите деца, какъв пример ще им дадем, как ще ни погледнат в очите? Профилът на заразените са хора в активна възраст и те носят заплаха за всички по-възрастни“, коментира още Паунов.

Градоначалникът уточни, че всички социални звена са в услуга на карантинирани лица за доставка на медикаменти и храна. В момента се изготвя график за раздаване на ноемврийските пенсии. Полицейско присъствие ще има пред пощенските офиси, банките и банкоматите. Органите на реда ще следят и да се спазва дистанция от 1 метър и половина на опашките. Няма да се допусне струпване на хора, няма и да се раздават пенсии извън определения график.

Паунов отново напомни за възможността пенсията да се носи по домовете или да се упълномощи близък, който да я вземе. „Няма да се прави компромис с графиците, никой няма да си получи парите по-рано. Спазвайте дистанцията, нека пенсиите да не отидат за глоби”, добави той.

Градоначалникът обяви, че детските градини и училищата ще могат да функционират спокойно, стига да се спазват правилата. „Искам да уверя майките, че в детските градини децата си играят спокойно и се държат за ръка. Когато има възможност, групите се извеждат навън, времето го позволява, децата са добре облечени. Помещенията се проветряват. Много по-опасно е в заведенията, където изпотени хора крещят и пеят на висок глас с обилно слюноотделяне”, допълни Петър Паунов.

Според него сега хората в активна възраст и по-зрелите се държат по-неразумно, отколкото децата, учениците и младите хора.

Паунов засегна и темата за подмяната на опасната растителност в централната градска част. „70 дървета бяха обследвани от експертите от централната лаборатория, 22 са за премахване и вече се работи. Там, където са с изгнили стволове, веднага ще могат да бъдат издълбани и подменени с нова растителност от същия вид. Другите, които са със здрави стволове, напролет ще се издълбаят и подменят с нови дървета. Още над 600 дръвчета ще бъдат засадени в Кюстендил и околностите“, коментира Паунов.

По данни на Единния информационен център новозаразените в област Кюстендил за последното денонощие са 43.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *