Кои хора НЕ трябва да ядат райска ябълка

Райската ябълка е незаменим помощник в борбата срещу есенната авитаминоза. Оказва се обаче, че този плод не е полезен за всеки. В него се съдържат куп витамини – А, С и В, както и важни микроелементи: йод, желязо, калций, калий, фосфор, манган, магнезий. Райската ябълка е полезна като профилактика при недостиг на витамини, желязодефицитна анемия и скорбут. Йодът в нея компенсира дефицита на това вещество в организма и намалява риска от заболявания на щитовидната жлеза.

Плодът се отличава с ниска концентрация на киселини, което оказва благоприятно влияние върху работата на стомашно-чревния тракт в случай на пептична язва, чернодробни и бъбречни заболявания. Райската ябълка е полезна при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Нейната консумация оказва диуретичен ефект и съдейства за облекчаване на отока, причинен от лоша сърдечна функция. Но въпреки изброените ползи от него, съществуват и сериозни противопоказания за употребата му. Хората със сраствания в червата и хроничен запек не трябва да консумират райска ябълка, тъй като съдържащият се в нея танин може да провокира остра обструкция. При панкреатит и заболявания на дванадесетопръстника също е забранена консумацията на този плод.

Стипчивите вещества, влизащи в състава на райската ябълка, могат да забавят метаболизма. Следователно хората, склонни към наднормено тегло и бързо напълняване, трябва да изключат този плод от менюто си. За деца под десет години райската ябълка също е забранена. Танинът, който се съдържа в нея, насърчава образуването на вискозна слуз в червата. Това води до проблеми с храносмилането. Специалистите съветват и пациентите с диабет да не консумират райска ябълка поради високото съдържание на естествени захари в нея. По време на бременност се препоръчва консумация на този плод да бъде в умерени количества заради риска от алергична реакция. Подобно на други ярко оцветени плодове, райската ябълка може да предизвика алергия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *