Кой не трябва да яде репички?

Репичките са малки зеленчуци със силен вкус, които най-често у нас се добавят за пикантна свежест към салатите. По принцип това е едногодишно кореноплодно зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Произхожда от Средна Азия.

Отглежда се като зеленчукова култура от около 1000 г. пр.н.е. в Китай, Япония, Египет, Рим и Гърция. Оформени са две групи сортове – европейска и китайска. В България се култивират европейските форми.

Гастроентерологът Валентина Волошина посочва, че репичките са ценни със своите полезни качества, но не всички хора знаят, че този зеленчук може да бъде вреден.

Нека първо да поговорим за ползите. Както обясни гастроентероложката, репичките са богати на витамини от група В, минерали и растителни фибри.

Този пролетен зеленчук е добре да се яде в салата, подправена с растително масло. Но преди това е важно да накиснете репичките в много студена вода. Това е необходимо, за да се премахнат излишните нитрати, които този зеленчук обича да натрупва толкова много. Човекът, разбира се, не се нуждае от тези вещества.

Кой не трябва да яде репички?

 Категорично е забранено да се консумират от хора с хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза. – Ред.), Подагра, обостряне на гастрит, гастродуоденит и язва, – обяснява гастроентерологът Волошина, пише Zdrave.to.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *