Коронавирусът раздели Великобритания: Англия навлиза в непозната територия

Във Великобритания два милиона души могат да се заразят с Covid-19 това лято, което потенциално означава, че 10 милиона трябва да се самоизолират в рамките на 6 седмици, показва анализ на вестник “Гардиън” с предупреждение за рисковете за здравеопазването и нарушаването на икономиката.

В същото време министърът на здравеопазването обяви, че от 16 август хората с две дози ваксина не трябва да се изолират, ако са били в контакт със заразен, предаде кореспондент на БНР.

Голямото разделение на Острова по повод на решението на правителството да вдигне почти всички ограничения на 19 юли се задълбочава.

В парламента здравният министър Саджид Джавид призна, че с вдигането на локдауна на 19 юли Англия навлиза в “непозната територия” и че заразяванията дневно могат лесно да достигнат по 100 000. Анализът на “Гардиън” се основава именно на тези прогнозни данни на Джавид.

Надеждата според правителството е, че до 19 юли ще бъдат ваксинирани всички пълнолетни и че не се наблюдава увеличение на хоспитализираните. От 16 август напълно ваксинираните няма да се самоизолират при контакт с дали положителна проба, същото важи и за непълнолетните.

За останалите обаче остава в сила закона за 10-дневно самоизолиране в случай на контакт.

През седмицата правителството ще даде повече информация за правилата за самоизолиране при пътуванията в чужбина.

Силно поляризирано е мнението и за това дали да отпадне носенето на маски след 19 юли. Сред учените има и песимисти и оптимисти за “Деня на свободата”, както наричат тук датата 19 юли.

За последното денонощие са регистрирани нови 28 773 случая на заразявания – най-висок брой от края на януари, както и 37 жертви.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *