Краеведът на Якоруда Ж. Сахатчиев чукна 86 г., жизнен, наконтен и усмихнат, с „Благодаря ти, учителю“ десетки го поздравиха за празника

Един от най-известните якорудчани – бившият учител по география, носител на орден “Кирил и Методий” І степен и медал “Алеко Константинов”, член на Международната академия по българознание, иновации и култура, удостоен със званието академик за изключителната си краеведческа дейност – Живко Сахатчиев, навърши 86 г. С „Благодаря ти, учителю! Да си жив и здрав!“ десетки негови съграждани му честитиха празника и по телефона, и лично.

Авторът на книгата „Якоруда, българската драма” Ж. Сахатчиев е един от най-дейните изследователи на този отруден и с десетилетия пренебрегван край, трудовете му са високо ценени в цялата страна, а жизнеността му изумява всичките му съграждани, които са свикнали да го гледат как пристъпва по якорудските улици с безупречен външен вид, винаги усмихнат и готов да каже добра дума на всеки. Сред най-големите му заслуги към родния град е огромната сбирка от пушки, пищови, ятагани, железни светилници, украшения и битови предмети, старинни монети, снимки и документи, които събра с помощта на учениците си и предаде безвъзмездно на якорудското читалище.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *