Крем Каталана

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

прясно мляко – 1/2 л

яйца – 2 броя + 4 жълтъка

захар – 100 г

ванилия – 1 пакетче

канела – 5 щипки

портокали – настъргана кора от 1 цитрус

захар – 1 ч.ч. за карамела

* мерки и количества

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Млякото се слага да заври заедно с ванилията и канелата. Целите яйца, жълтъците и захарта се разбиват с миксер, докато се получи светла кремообразна смес. Към яйцата се прибавя на порции горещото мляко, като непрекъснато се разбърква.

Прибавя се и кората от портокал. Така получената смес се бърка на водна баня, докато се получи гъст крем. Изсипва се в четири купички, оставя се да изстине, след което се поставя в хладилника да се охлади.

Захарта за карамела се разтваря в 125 мл вода върху котлона и се вари докато се получи карамелов сос, който се излива още горещ върху крема. След това купичките се поставят отново в хладилника, докато карамелът се стегне.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *