Кукерите на Спасе Каруцата от Черниче и младежите от Крупник и Ораново напомниха, че Сурва наближава

Бабугерите от групата на Спас Тодоров, познат като Спасе Каруцата, предизвестиха Сурва. Десетки мераклии сурвакари от Черниче сложиха своите чанове, за да дадат старт на кукерския сезон.

Както традицията повелява от дълги години наред, на 1 декември, кукерите на община Симитли изкарват своите чанове, за да отбележат наближаването на най-атрактивния ден в общината, а именно деня на Сурва. Със скара, музика и много звънци сурвакарите от Черниче отбелязаха наближаването на дългоочаквания ден на Сурва.

И кукерите на Крупник дадоха старт на приготовленията за 1 януари. Много младежи – наследници на кукерството, излязоха и доказаха, че Крупник е жив и традицията ще бъде продължавана още години наред. Най-малките последователи на традицията за кукерството, голямата гордост на бащи и дядовци, с ентусиазъм обикаляха огъня и прогонваха злите сили.

Звукът на десетки хлопки и чанове припомни, че се готви Сурва.

Злите духове започват да се прогонват още от 1 декември, та чак до първи януари, когато кукерите са най-голямата атракция в община Симитли. Сурвакарите запалиха големи огньове, направиха скари и вкусни мезета, сложиха звънците и цяла вечер ги раздрънкваха.

Десетки чанове озвучиха и квартал „Ораново” за началото на кукерския сезон. Много сурвакари, малки и големи, заедно отбелязаха наближаването на Сурва.

Години наред 1 декември се превръща в празник за кукерите на квартал „Ораново”. Всички мераклии излизат, палят скари, приготвят вкусни мезета, слагат чановете си и викат музика, за да дадат старт на приготовленията за първия ден от новата година, за 1 януари, за Сурва.

В „Ораново”, Черниче и Крупник, малки и големи заедно поддържат традицията жива и я продължават дълги години наред. Тя повелява всички кукери да изпълняват този ритуал на 1 декември, с който напомнят, че вече е зима и Сурва наближава.

ИВАН ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *