Кунчев успокои: Очаква се да има спад на заразените с коронавирус

Последните седмици сме свидетели на постепенно влошаване на ситуацията на Балканите, което засегна и България.

Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на визита в Добрич заради покачването на случаите в района.

„Въпреки високите стойности, единствено Гърция има по-малко от нас. Ние не сме някакво явление, което е откъснато от обстановката около нас. Испания ни мина по заболеваемост последните две седмици, в Германия и Франция също се наблюдава покачване. Редица страни върнаха част от мерките. Ако излезем от района на Европа и погледнем от другите континенти то това ще е като детска игра в сравнение със САЩ, Индия и Южна Америка“, каза Кунчев.

Той заяви, че след значителния ръст в момента има една тенденция – в момента сме в плато трета подред.

„Това е обнадеждаващо, тъй като това се наблюдава при повечето заразни болести. Очаква се да има лек спад. Заболеваемостта вътре в страната е много разнообразна. Ограничени са пробивите в Русе, Варна и София, което значи, че контролираме заразата“, заяви той, цитиран от Нова тв.

Според него пълно спиране за предаването на заразата не може да има.

„Няма как да постигнем прекратяване на разпространението, това което искаме е да поставим обстановката под контрол. Ситуацията в Добрич не е добра, но не е драматична.  През месец май има нула заразени, юни -7, август- 550 – това е един значителен ръст, който е притеснителен. Няма отделни огнища, а случаите са дифузно пръснати и засягат най-различни звена и институции. Почти навсякъде, циркулацията на вируса е много интензивна и ако не се вземат нужните мерки положението ще стане притеснително“, заяви още той.

Според него част от това се дължи на лоша организация в добричката болница.  Там няма обособено звено, което да лекува COVID, което се отразява на цялата епидемична картина.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *