Лекари обясниха защо преяждането с мандарини е вредно

Руски диетолози твърдят, че преяждането с мандарини по Коледа е вредно за здравето, въпреки че са полезни за човека. Плодът е много популярен през есента и зимата, особено около коледните празници.

„Средна дневна доза от 4 мандарини може да се поема непрекъснато”, казва Тамара Прунцева, диетолг от московския държавен институт „Здраве и спортно хранене”, цитирана от БГНЕС. 

Мандарините засилват имунитета, извеждат токсините от организма и съдържат вещество, което подобрява настроението. Към цитрусовия плод няма непоносимост. Мандарините не са висококалорични, богати са на витамини, включително витамин C.

Единственото противопоказание е прекаляването с тях. Плодовете са влакнести и могат да предизвикат алергична реакция при консумация в голямо количество. Хората, страдащи от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, са изложени на подобен риск, защото влакната дразнят органите.

Диетолозите съветват да мием мандарините, защото може да са обработвани с препарати. Не яжте мандарини на гладно, за да не предизвикате раздразнение. Консумирайте ги сутрин, по обед и до 5 часа вечерта.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *