ЛЮБОПИТНО! Пропуск на М. Байкушев да внесе 4 ст. в съда провали делото му срещу Илко Стоянов за клевета

Делото, което кандидатът за кмет Методи Байкушев обяви, че ще заведе срещу бившия кмет Илко Стоянов за клевета по време на предизборната кампания, е прекратено. Това установи репортерска проверка на „Струма“. Причината за прекратяването са 4 стотинки. Толкова пари е трябвало да бъдат довнесени от ищеца Методи Байкушев към държавната такса, за да стартира гражданското дело. Таксата е 200 лв. и 4 стотинки, която е 4% от претендирания иск от 5001 лв. по ЗЗД като обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Методи Байкушев е внесъл исковата молба в Районен съд – Благоевград на 10 октомври, както стана ясно от неговия пост във Фейсбук. Той е превел сумата от 200 лв. по банковата сметка на съда, но не и останалите 4 стотинки. Тъй като не била внесена пълната сума, с разпореждане на съдия Димитър Беровски от 11 октомври исковата молба е оставена без движение, като на ищеца е даден срок от 1 седмица за отстраняване на нередностите и бил предупреден за неблагоприятните последици, които ще настъпят при неизпълнение на указанията. Препис от съдебното разпореждане бил връчен на Методи Байкушев на 12 октомври. Тъй като в посочения срок не са предприети действия за отстраняване на нередностите, т.е. 4 стотинки не били довнесени, исковата молба е върната, а съдебното производство е прекратено. Определението на съдията е можело да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Благоевград в едноседмичен срок от връчването на преписа на ищеца, но не е направено.

Тактически ход ли се крие зад пасуването на адвокат Методи Байкушев, променил ли е решението си да съди  опонента си Илко Стоянов, който също е адвокат, или се дължи на разсеяност? Отговора на този въпрос потърсихме от вече избрания за кмет на Благоевград Методи Байкушев. Получихме отговор чрез пиара на Общината Мерилин Симонска.

„Кметът каза, че е изпуснал сроковете по делото заради многобройните ангажименти по време на предизборната кампания. Но ще заведе ново дело“, заяви пиарката.

Методи Байкушев обяви, че ще съди Илко Стоянов за клевета в пост от 10 октомври на страницата си във Фейсбук, който може да бъде прочетен и сега. Ето какво пише в него:

„Внесох искова молба в Районен съд – Благоевград срещу кандидата за кмет Илко Стоянов за откровена лъжа, изказана в националния тв ефир по време на дебата с другите кандидат-кметове на 3 октомври. По време на дебата Илко Стоянов заяви, че никога не съм бил собственик в адвокатска кантора, а съм бил „обикновен работник”. Стоянов директно ме обвини, че представям „фалшива визитка” в качеството си на кандидат за кмет на Благоевград, и по този начин създава внушение, че заблуждавам избирателите – каквото всъщност самият Стоянов извършва. Съдружник съм в „Димитров, Петров и Ко.” от 19.09.2011 г. до 2022 г., когато напуснах във връзка с участието ми в кандидатската листа за народен представител на изборите на 2 октомври 2022 г. След това, през 2023 г., отново за кратко бях съдружник в дружеството, до решението ми да участвам в местните избори в Благоевград като кандидат за кмет. Направените от Стоянов неверни и клеветнически твърдения не само накърняват доброто ми име и репутация както в лично качество, така и опетняват професионалната ми биография на уважаван адвокат и ръководител. Репутация, която градя с години. 

П.П. Цялата сума от исканото обезщетение ще даря за благотворителност!“, твърди в поста си Методи Байкушев. 

Дали ще има дубъл на съдебния дуел между двамата адвокати, предстои да видим. Първият вече започна в съдебната зала на Административен съд – Благоевград, тъй като Илко Стоянов оспорва избора на Методи Байкушев за кмет на балотажа. Не стихват и „престрелките“ в медиите между бившия и настоящия кмет за това „кой лъже и кой казва истината” за дереджето на общината.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. мдааа

    Най-вероятно просто е знаел, че ще загуби и Илко е бил прав: Байкушо е просто един пенкилер в скромна адвокатска канторка.

    Отговори
  2. Ювенал

    Пунта Мара! И това ако се води апитен столичен адвокат, е.ба си мамата, представям си тогава какви “спецове“ ще са ПИФ-аджиите!

    Отговори
  3. палячо

    Нали тоя беше топ юриста на България. Доста некадърно е да загубиш дело, заради толко малка подробност, не мислите ли.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *