Марчево пак се размина с референдума, областният го обжалва в съда

В гърменското с. Марчево референдум за застрояване на ромското гето в местността Падарката няма да има, съобщи общинската кметица Минка Капитанова.

Ден след като Централната избирателна комисия реагира на уведомителното й писмо за насроченото на 13 октомври народно допитване и определи хонорарите на членовете на Общинската избирателна комисия, които ще броят бюлетините на марчевци, вчера тя разбрала, че областният управител Бисер Михайлов е обжалвал в Административен съд – Благоевград решението на ОбС, с което бе насрочен референдумът. Каквото и да е решението на магистратите по казуса, то не може да влезе в сила в оставащия месец до планираното допитване.

Референдумът в Марчево се проваля за втори път. Преди 2 г. той бе планиран за 18 юни, но юристите на областната управа обжалваха в съда решението на ОбС и то падна.

Според правния отдел на губернатора юридическите им мотиви да обжалват и това решение на гърменските общинари са copy-paste като тези, които написали през 2017 г. Общинските съветници не само повторили дословно неясния и объркващ въпрос за референдума: „Съглаcни ли cте Oбщинcки cъвет – Гъpмен и Общинската админиcтpация да pазpешат изpаботване, приемане и прилагане на ПУП – ПРЗ за жилищно cтpоителcтво на поземлените имоти в маcиви 46 и 47, меcтноcтта Падарката?”, но и отново не приложили задължителен мотив за необходимостта от народното допитване, а и не на последно място – липсват всякакви правни основания за него – въпросът с подробните устройствени планове не може да бъде решаван от местното управление, а е уреден в Закона за устройство на териториите.

Недоволството на 170-те жители на Марчево срещу незаконните постройки в ромското гето е от 4 г. и дори стана повод за няколко протеста. След като държавните институции бутнаха 1-2 незаконни къщи, а ромите построиха на тяхно място нови 20 и кв. „Кремиковци“ се превърна в район с над 120 незаконни постройки, М. Капитанова поиска изработване на подробен устройствен план за тази местност, с което незаконно настанените да могат да строят законни къщи. Последваха нови протести срещу идеята да бъде узаконено гетото и по тази причина вече всяка година казусът влиза за разглеждане в ОбС – Гърмен, без до момента да е взето каквото и да било рационално решение с незаконно настанените там роми, които са пристигнали от цялата страна.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *