Маслиновата плантация на петричкия бизнесмен Иван Кочев-Чомбе тази година не даде плод

Маслиновата плантация на петричкия бизнесмен Иван Кочев-Чомбе тази година не даде плод. 87- годишният петричанин Запро Николов, който всекидневно минава през комплекса на Чомбе, където е и маслиновата му плантация от над 100 дръвчета, заяви: “Минавам от тук всеки ден. Направи ми впечатление, че тази година дръвчетата нямат никакъв плод. Климатът в Петрич е подходящ за отглеждането на маслини, което изключва версията за някаква температурна промяна, от която дръвчетата са се повлияли и вследствие на това са останали безплодни”, сподели впечатленията си Николов, който се е пенсионирал като електроженист в предприятие, което е съществувало в миналото  на града.

Последните дни е имало работник от комплекса, който е почистил замята около маслиновите дръвчета. Те обаче не били белосани, както го правят в съседна Гърция с цел намаляване на паразитите. Петричанинът твърди, че през първите години от тяхното засаждане те са давали плод. „Маслините бяха малки, но имаше по дърветата. Сега няма нищо!“, каза бай Запро Николов. Петричани, които отглеждат маслинови дръвчета в дворовете на къщите си, напълно споделят впечатленията на възрастния мъж и са съгласни ,че тази година е нулева откъм реколта.

Иначе местните са научили рецепта за домашно приготвяне на маслини, с която конкурират фабричните, които се продават на космическа цена в магазините. Основното в рецептата е набраните маслини да престоят 40 дни в саламура, като периодично сместа от сол и вода се претака. Някои слагат и резен от лимон, когато маслините са готови за консумация. Процедурата е почти като тази, при която се прави разсол от зеле, за да може те да присъстват на трапезата за Коледа и Нова година.

ВАЛЕНТИН ГЕРЧЕВ

Иван Кочев

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *