Мащабният ремонт на новите помещения на ареста и пробацията в Благоевград кипи с пълна сила

Мащабният ремонт на двата етажа в сградата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на ул. „Свобода“ 1 в Благоевград, в които ще се помещава Следственият арест и Пробационна служба,  върви с пълна сила. На фона на як турбофолк на 3-ия и 4-ия етаж кипи усилен труд от страна на строителите, установи репортер на “Струма”. Ремонтът се изпълнява от столичното дружество „Инфраструктурно строителство“ АД с представители Илия Илиев и Пейо Пеев, което спечели обявената от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ обществена поръчка за преустройство с оферта от 1 586 905 лв.

По договор ремонтът трябва да приключи на 12 май, но заради пандемията от Ковид-19 срокът може и да се удължи. Според проекта на 3-ия етаж ще бъдат обособени 2 канцеларии, стая на домакина, вещеви склад, 2 помещения за архив на Пробационната служба и технически кабинет. На 4-ия, последен етаж, върху площ от 900 кв.м ще бъде разположен Следственият арест. Предвидени са служебен кабинет, миялно, разливно и техническо помещение, приемна, стая за дежурните, помещение за отдих на задържаните, кухня, кабинет на командира на отделението, оръжейна, стая за началника на сектор арести, лекарски кабинет, стая за свиждане и такава, в която арестантите ще могат да се срещат и говорят с адвокатите си.

Килиите са 13, като във всяка ще има 4 легла, които ще отговарят напълно на европейските стандарти. Ще има още пропускателна, кабинети за счетоводството, за началника на Областна служба „Изпълнение на наказанията“ и за инспектор „Пробация”, склад и санитарни помещения, перално/сушилно помещение, спални помещения за задържаните лица, каре за разходки, постова кабина и др. Успоредно с това ще бъдат изградени санитарни възли в спалните помещения със съответните довършителни дейности във всички помещения, ще бъдат подменени електрическите и ВиК инсталациите, както и дограмата, настилките и облицовките, ще бъде изградена и специална електроинсталация, а двата етажа ще бъдат санирани. Помещенията на първия и втория етаж ще продължат да се ползват от ДАМТ и РИОСВ, като там е под наем е Виртуалното читалище на Емил Радев, като ще бъде изградено отделно стълбище за ареста и пробацията.

След приключване на ремонта предстои обзавеждане, което е специфично, и според оптимистичната прогноза  служителите от ареста и пробацията ще се преместят в ремонтираните помещения най-вероятно в края на годината.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *