Месецът на раждане оформя личността

Знаете всички тези етикети – Овенът е инат, Водолеят – свободолюбив, Лъвът – самовлюбен… Глупости, ще кажете вие! Тук ние няма да подкрепяме астрологията, а ще правим съпоставка между нейните твърдения и резултатите от научни изследвания на зависимостта на личността от месеца на раждане.

Астрологията може да е глупост, но месецът на раждане все пак направлява “съдбата” ни. Никой не е сигурен защо рождените дати повлияят психическите качества, но въздействието на околната среда по време на третия триместър (времето, количеството дневна светлина, сезонните промени в диетата на майката) често се сочи за причина. Ето какво може да вещае датата ви на раждане.

Шизофрения, биполярно разстройство
Стотици проучвания потвърждават, че зимата и пролетта са свързани с от 5% до 8% повишаване на шизофренията и биполярното разстройство.

Депресия, Аутизъм
Хората, родени през пролетта е по-вероятно да развият депресия, а може би и аутизъм, но данните до момента са непоследователни.

Сутрешна/ нощна активност
Хората, които са активни сутрин се свързват с есента и зимата, а т.нар. “нощни птици” – с пролетта и лятото. Сезонната разлика е най-голяма при мъжете.

Сезонни афективни разстройства
Родените през пролетта и лятото са малко по-предразположени към тъга. (Жените са много по-застрашени от мъжете от тъгата във всеки сезон.)

Екстраверсия, отвореност към преживявания, емоционална стабилност
Хората, родени през лятото са по-отворени, любопитни, с по-голямо въображение и по-малко невротични, пише psychologytoday.com.

Търсене на силни усещания
Хората, които обичат да поемат рискове на възраст между 20 и 45 обикновено са родени през октомври до март. (Странното е, че моделът се обръща над 45)

Дълголетие
Според проучване, хората, родени от октомври до декември живеят между 1 и 2 години и половина по-дълго от тези, родени от април до месец юли.

Зодиите и времето
Дали твърденията на науката и тези на звездите съвпадат? Нека сравним информацията от по-горе с тази от астрологията:

ПРОЛЕТ
Овен (21 март – 20 април): Овенът е огнен и уверен, което съвпада с маниакалната страна на биполярно разстройство (отметка), но не и с аутизма или депресията (разминаване).

Телец (21 април – 21 май): Телците са надеждни и стабилни. Определено не съвпада с шизофрения, биполярно разстройство или депресия. Разминаване.

Близнаци (22 май – 21 юни): Близнаците са енергични и харизматични – истински екстроверти. И все пак – депресията и аутизмът не съвпадат.

ЛЯТО
Рак (22 юни – 22 юли): Със своето голямо въображение и състрадание ракът е наистина отворен, екстровертен и емоционално стабилен.

Лъв (23 юли – 22 август): Увереният, лоялен лъв е наистина отворен, екстровертен и емоционално стабилен.

Дева (23 август – септември 22): Дева – надеждни и практични – те са наистина уравновесени и рядко страдат от психични заболявания.

ЕСЕН
Везни (23 септември – 22 октомври): Очарователните, дипломатични Везни вероятно са по-екстравертни и стабилни. Разминаване.

Скорпион (23 октомври – 22 ноември): Скорпионите са едновременно страстни и потайни. Може да се очаква от тях да бъдат по-биполярни.

Стрелец (23 декември – 21 ноември): Веселите и любопитни стрелци са с неочаквано ниски нива на отвореност към нови изживявания.

ЗИМА
Козирог (22 декември – 20 януари): Логично е, че практичният и амбициозен Козирог е активен рано сутрин, но защо не по-стабилен?

Водолей (21 януари – 19 февруари): Водолеят е ексцентрикът на компанията. Търсач на усещания и податлив на шизофрения? Отметка.

Риби (20 февруари – 20 март): Чувствителните, капризни Риби вървят в противоположни посоки. Естествено биполярни. Отметка.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *