Местят до месец пациентите от вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград заради ремонт

Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград започва основен ремонт. Обновлението е по проект за европейско финансиране на ковидни отделения, защитен при управлението на покойния болничен шеф д-р Огнян Митев.

За ремонта на вътрешно отделение е била обявена обществена поръчка с прогнозна цена от 299,980 лв. без ДДС, в която са участвали 9 фирми. Поръчката е спечелена от самоковската фирма „Ас – строй 67“ ЕООД, която е предложила най-ниската оферта от 195 000 лв. Договорът с дружеството, с управител Янко Славчев, е сключен на 14 декември 2023 г., като крайният срок за изпълнение на строително-монтажните работи е 14 март.

Преди два дни представител на фирмата, която е регистрирана през 2022 г. с капитал от 10 000 лв., се е срещнал с председателя на СД на МБАЛ – Благоевград Магдалена Симеонова.

„По време на разговорите се разбрахме, че ще ни трябва технологично време, тъй като в момента вътрешно отделение е пълно с болни. Ако е нужно, ще поискаме удължаване на срока за изпълнение заради форсмажорни обстоятелства, каквато е повишената заболеваемост”, заяви за „Струма“ благоевградската адвокатка Магдалена Симеонова, която е шеф на директорския борд на дружеството.

За коментар потърсихме и завеждащия вътрешно отделение д-р Румен Кондев, който поясни: „До 5 февруари имаме срок да се преместим, за да стартира ремонтът. Търсим варианти в кои отделения ще се настаним. Най-вероятно това ще бъде в УНГ и в част от кардиология. Ремонтът ще бъде сериозен, във всяка болнична стая ще има баня и тоалетна, а не както е сега – само във две. Имаме уверение, че строителните работи ще приключат в срок“, каза д-р Кондев.

Междувременно стана ясно, че е спрял ремонтът в спешно-приемно отделение на болницата, който започна миналата година, също по проект по ОП „Региони в растеж“, само че по приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура“. Обществената поръчка, за която Министерство на здравеопазването бе предвидило 630 482,79 лв. без ДДС, бе спечелена през лятото на 2021 г. от софийската фирма „Стройкомерс“ ЕООД, чийто собственик е дупнишкият бизнесмен Даниел Аттарян. Всъщност той е бил единственият кандидат, участвал в поръчката, и е предложил оферта от 624 268,56 лв. без ДДС.

Преустройството на партера предвижда изграждане на шокова зала, както и пристройка с външен асансьор към съществуващата 5-етажна сграда, в която се помещават много кабинети на лекари от доболничната помощ.   Според информационната табела срокът за преустройство на спешното отделение е 240 календарни дни и строежът трябва да бъде завършен през юни 2024 г. Като начална дата, на която е открита строителната площадка, е посочена 11 октомври 2021 г. Строителството обаче започна чак през есента на 2023 г., като спешните медици от ЦСМП, които също ползваха помещението на партера, се преместиха в сградата на очно отделение в МБАЛ – Благоевград. Закритото болнично отделение на практика бе предоставено за ползване на дежурните екипи на ФСМП и централата на телефон 112.

Вчера се опитахме да разберем каква е причината за спрелия ремонт, още повече че има оплаквания от пациенти, чиито лични лекари имат кабинети над строителната площадка, че се завихря страшно течение от зарязания строеж.

Оказа се, че никой от ръководството на МБАЛ – Благоевград не е в течение защо фирмата на Д. Аттарян не работи и ни препратиха към Министерство на здравеопазването.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Анка

    Елате и снимайте в какви условия работим и как има забавяне а адресите в новото уж ЦСМП

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *