
Необходимите продукти за 10 – 12 броя:
- 500 г телешка кайма
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. червен пипер
- 2 яйца
- 100 г кисело мляко
- 30 мл олио
- 40 г масло
- 1/2 пакет кори за баница
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и моркова на много ситно. Задушете ги в сгорещения зехтин, като овкусите с 2 – 3 щипки сол, за да си пускат водата по-бързо. Към тях прибавете каймата и енергично я раздробете, подобно на приготвянето на мусака.
След като каймата си е сменила изцяло цвета, овкусете с 1 с. л. червен пипер, пресованите скилидки чесън, прясно смлян черен пипер и още малко сол, ако е необходимо. Ако сместа изглежда суха, може да добавите 50 мл топла вода. Гответе още 3 – 4 минути и отстранете от котлона. Оставете да се охлади за кратко.
3. Разбъркайте яйцата и киселото мляко, към тях добавете половината от разтопеното масло и щипка сол. С тази смес ще слепваме корите.
За 1 бюрек се използва една кора, разполовена на 2 равни части. Първата кора се намазва с яйчено-млечната смес и се слага втората отгоре, която се намазва в краищата, за да може да залепнат при навиването. В долния край се добавя около 2 с. л. плънка, краищата леко се подвиват навътре и се свиват на стегнато рулце.
5. Подреждайте рулцата в предварително намаслена тавичка. Когато всички са готови, ги намажете с малко от разтопеното масло и поръсете с маково семе или сусам по желание.
6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 – 30 минути. Поднесете със студен айрян и се насладете.

gotvenezanachinaeshti