Мини бюречета с кайма

Необходимите продукти за 10 – 12 броя:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. червен пипер
  • 2 яйца
  • 100 г кисело мляко
  • 30 мл олио
  • 40 г масло
  • 1/2 пакет кори за баница
  • сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и моркова на много ситно. Задушете ги в сгорещения зехтин, като овкусите с 2 – 3 щипки сол, за да си пускат водата по-бързо. Към тях прибавете каймата и енергично я раздробете, подобно на приготвянето на мусака.

След като каймата си е сменила изцяло цвета, овкусете с 1 с. л. червен пипер, пресованите скилидки чесън, прясно смлян черен пипер и още малко сол, ако е необходимо. Ако сместа изглежда суха, може да добавите 50 мл топла вода. Гответе още 3 – 4 минути и отстранете от котлона. Оставете да се охлади за кратко.

3. Разбъркайте яйцата и киселото мляко, към тях добавете половината от разтопеното масло и щипка сол. С тази смес ще слепваме корите.

За 1 бюрек се използва една кора, разполовена на 2 равни части. Първата кора се намазва с яйчено-млечната смес и се слага втората отгоре, която се намазва в краищата, за да може да залепнат при навиването. В долния край се добавя около 2 с. л. плънка, краищата леко се подвиват навътре и се свиват на стегнато рулце.

5. Подреждайте рулцата в предварително намаслена тавичка. Когато всички са готови, ги намажете с малко от разтопеното масло и поръсете с маково семе или сусам по желание.

6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 – 30 минути. Поднесете със студен айрян и се насладете.

gotvenezanachinaeshti



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *