Миряни от Симитлийско се събраха за освещаването на новия параклис край Ракитна

Миряни от цялата община Симитли се събраха за освещаване на новия параклис „Св. Александър Невски” край село Ракитна. Отец Яне отслужи водосвет, на който присъстваха общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Владимир Христов, кметовете на населените места в общината, благодетели и кметът на село Ракитна Стефан Костов, основен инициатор за построяването на параклиса.

Преди 1 година, навръх Преображение Господне, се постави началото на изграждането на параклиса „Св. Александър Невски” в подножието на връх Кръста, точно при 22-метровия християнски символ в село Ракитна. С доброволен труд на местните и помощта на кмета Апостолов и общинското ръководство новият параклис вече е построен и е неразделна част от облика на мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „Дотук е България“. Така в знак на признателност и уважение новият параклис ще бъде символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и ще носи името на Св. благоверен княз Александър Невски.

На мястото беше намерена и уникална керамика, на която са изобразени десетки светци по думите на Йордан Серафимов, който е един от строителите на параклиса.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *