Младите роботчици със златни медали от националния конкурс, ръководителят им инж. А. Савов с два приза

Талантливите гимназисти от Клуба по роботика на НПГ „Димитър Талев” – Гоце Делчев завоюваха поредния си успех, като заслужиха два златни медала в националния конкурс „СТЕМ науки в България“ /обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството, математиката/.  Престижната надпревара има за цел да поощри изявени ученици, които са инициативни и любопитни да създават идея, да творят и екпериментират. В четвъртото издание на конкурса за 2020 г. участваха общо 386 проекта, от които 208 на учени и 160 на учители.

Разработката „Автоматизирана система от умни кошове за смет” на Едвин Пеев, Любен Аратлъков и Ивайло Солев, с която неотдавна младите роботчици на НПГ заслужиха и първо място на  националното състезание-изложение „Младежко техническо творчество” – Горна Оряховица, сега заслужи златото в категория „Супер СТЕМ наука 2020”. Победител в другата категория „Супер СТЕМ инженеринг 2020” в област Благоевград е проектът „Умен парник“ на дванадесетокласниците Мария Савова и Осман Топчиев.

Освен сертификати награда за отбора е да споделят своята идея, разработка и да бъдат автори във втората издадена в България книга за СТЕМ ученически проекти.

Ръководителят на клуба инж. Атанас Савов, старши учител практическо обучение ПН – електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника, заслужи признание за своята работа и за начина, по който запалва у учениците искрата към природните науки. Той е отличен със златен медал в две категории – DIGITAL EXCELLENCE и STEM AMBASSADOR. Успешният преподавател на медалисти получава и специална покана за представяне на своите проекти на националната конференция „СТЕМ образование и иновации“, която ще се проведе 9-11 април 2021 година.

Впечатляващ е фактът, че от създаването на клуба преди няколко години роботчиците на Неврокопската гимназия намериха място сред най-добрите технически таланти, и то не само в страната ни. Те са носители на многожество отличия от национални и международни форуми, а сега с първото си участие в СТЕМ конкурса отново доказаха своята креативност, новаторство, потенциал и покориха поредния връх в своето развитие.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *