Музикантите от „Щурците“ почетни граждани на София

Столичният общински съвет проведе своя тържествена сесия, на която награди почетните граждани на София, съобщава фокус.

„Радвам се, че имам възможност да връча отличията на хора, които със своя труд и своя талант са подпомогнали духовното и материалното развитие на града ни. Това е ден за отчет и равносметка какво сме свършили, но оценката накрая я дават хората. Благодаря на софиянци, че имат търпението и ни дават възможността да изпълним амбициозната програма, която гласува Столичният общински съвет с бюджета всяка година. Благодаря им и за активността, която проявяват все по-често при взимането на важни решения за бъдещето на града. Благодаря дори и за критиките, които получаваме, защото те ни дават възможност адекватно да подходим към всеки проблем и ни държат в кондиция. Нашата работа е да работим за софиянци, а тяхната работа е да дават оценки върху това, което правим”, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Със званието „Почетен гражданин на София“ бяха отличени:

Гийом Робер – съветник по сътрудничеството и културната дейността на посолството на Франция в България и директор на Френския културен институт. „Общинският съвет удостоява г-н Робер за това, че е работил много за отношенията на София и Париж и е бил двигател на културния обмен между двете столици“, каза Герджиков.

Владимир Кисьов – бивш председател на Софийския общински съвет. „Той е един наистина достоен общинар, човек, който е дал много на нашия град“, обясни Герджиков.

Проф. Васил Николов – заместник-председател на Българската академия на науките (БАН). „Проф. Николов има голям принос за реформирането на музейната система в България. Сред десетките му проучвания, експедиции, студии и изложби е и изследването на най-древния археологически паметник на столицата – Слатина-София“, каза Герджиков.

Томас ван Орсхот – посланик на Кралство Холандия в София от 2013 до 2017 г. „На Негово Превъзходителство дължим много – подкрепата за Председателството на Съвета на Европейския съюз, помощта за зелените политики на София, развитието на велосипедния транспорт, активния начин на живот и т.н.“, каза Герджиков.

Тимертай Избастин – посланик на Република Казахстан в България от 2009 до 2017 г. „През всичките тези години г-н Избастин работи активно за развитие и разширяване на двете държави и техните столици в различни области – икономика, култура, образование, спорт и и т.н.“, обясни Герджиков.

Женски хор „Христина Морфова“ при Народно читалище “Д-р Петър Берон“, който тази година частва своята 80-годишнина. „Каквото и да кажем за този хор ще е малко. 80 години тези артисти пазят традицията, обогатяват българското хорово изкуство и ни славят извън пределите на България“, каза Герджиков.

Балет „Арабеск“, който тази година чества своята 50-годишнина. „Даваме почетното звание на този балет заради труда и огромният успех, който той има“, каза Герджиков.

Рок група „Щурците“ – една от първите български рок групи. „Помня млади бяхме рок, като запяхме и така 50 години не сме спирали да пеем. Тази оценка не я даваме само ние, а цялото ни общество. Всички сме израснали с тези песни и дори и днес продължавам да слушам „Щурците“ и се надявам още дълго време да го правя“, каза Герджиков.

Значката на София Столичният общински съвет присъди на проф. Ива Петкова – шеф на клиниката по офталмология в Александровска болница. „Освен че всеки ден лекува хора и им връща щастието да виждат, тя участва и в инициативата за безплатен очен скрининг на деца от столичните училища – бяха прегледани повече от 2600 деца“, каза Герджиков.

Значката на София Столичният общински съвет присъди и на д-р Александър Оскар – лекар в клиниката по очни болести към Александровска болница и председател на организацията на евреите в България. „Неговият професионализъм е безспорен. Той също участва и помогна за успешната организация в инициативата за безплатен очен скрининг на софийските деца“, каза Герджиков.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *