Мъж от Дупница се оказа по погрешка издирван от Интерпол

Може ли Интерпол да те издирва за престъпление в Португалия, когато никога не си бил в тази държава? Може! Това разказа Георги Димитров от Дупница, който подаде сигнал до БНТ. Димитров получил такова обвинение в районното полицейско управление в Дупница. Мъжът твърди, че полицаите не само допуснали сериозна грешка, но и се държали грубо и неуважително към него, затова е наел адвокат и ще си търси правата в съда.

В края на ноември Георги Димитров отишъл в полицията в Дупница, за да поднови шофьорската си книжка. След като заплатил таксите, му казали да изчака пред стаята за снимки.

„Дойде един цивилен полицай, който не се представи и каза: „Последвайте ме! Трябва да дадете писмени обяснения!“. Аз казах – за какво става на въпрос? – „Последвайте ме в стаичката!“. Държеше се как да кажа – от полицията казаха, че това било професионално държане, но за мен не беше уважително, само дето не ми сложиха белезниците“, разказа Георги Димитров.

Димитров дори помислил, че е някаква шега, но съвсем не било така. Написал обяснения и минало повече от час, докато полицаят сравни името и ЕГН-то му и разбере, че наистина е станала грешка.

„Съвпадение на имена може, Георги Димитров е често срещано име, но съвпадение на ЕГН? Започна да сравнява данните по-надолу и каза: „Оо, това става въпрос за друго лице, 82-ра година родено, много се извинявам!“ – без някакви подробности – „Отидете да се снимате пред стаичката за снимки“. Отношението беше все едно към някакъв престъпник – така се почувствах. А представяте ли си, ако утре отида на границата и тръгна да ходя в друга държава и се окаже, че ме издирват от Интерпол. Какво става?“, пита Георги Димитров.

Мъжът е сигнализирал за случая няколко институции – МВР, президента, омбудсмана, Комисията за защита на личните данни, както и дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП.

След получения сигнал от Областната дирекция на МВР са извършили проверка на случая в Дупница. Установено е, че полицаите са свършили задълженията си, като са спазвали законовите разпоредби т.е. превишаване на правата им няма.

От МВР обясниха още, че в случая не ставало дума за киберпрестъпление или кражба на лични данни, а за „частично съвпадение на данни“.

Объркана била една цифра в ЕГН-то на издирвания Георги Димитров и така системата светнала в червено, когато мъжът отишъл да поднови шофьорската си книжка. Два месеца след подадената от него жалба, в петък Димитров най-после получи писмен отговор от полицията. Надява се в системата да са поправили данните му, защото скоро ще пътува в чужбина. Но за причиненото му неудобство и стрес той все пак ще си търси правата в съда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *