Над 28 600 000 са вече случаите на Covid-19 по света, рекорди във Франция и Чехия

Австрия обяви, че е навлязла във втора вълна на епидемията от Ковид 19. За рязко увеличаване на случаите съобщиха и редица други страни.

“Намираме се в началото на втората вълна”, заяви заяви канцлерът Себастиан Курц. 870 случая за денонощие са регистрирани в 9-милионна Австрия, общо 33 000 са заразените, 750 – починалите от началото на пандемията. Канцлерът предупреди, че скоро в страната ще има по над 1000 новозаразени на ден. Той призова населението строго да спазва мерките и максимално да ограничава контактите.

Чехия съобщи за нов рекорден брой заразени – 1500. За пети пореден ден случаите са над хиляда в страната с 10 и половина милионно население. Правителството затегна правилата за носене на маски, но се стреми да избегне строга карантина.

Рекорд и във Франция – над 10 500 нови заразени. Премиерът Жан Кастекс предупреди, че положението се влошава и призова гражданите строго да спазват хигиена и дистанция и да носят маски. В писмо изтъкнати медици призоваха да се да се избягват събирания с роднини и приятели в закрити помещения. Франция е една от най-пострадалите от коронавируса европейски страни с над 30 хиляди смъртни случая. 

Почти толкова са и в Испания, където също отчетоха най-големия брой заразени за денонощие от началото на пандемията – над 12 000. Въпреки това в Мадрид участниците в антиправителствена демонстрация не спазваха дистанция. Те изразиха недоволство от от начина, по който кабинетът на социалиста Педро Санчес действа  в кризата, съобщава БНР.

В Индия дневните случаи надхвърлиха 94 хиляди, общо – над 4 милиона и 700 хиляди. Порблемът е, че не се спазват правилата, смятат жители на Делхи:

“Случаите на коронавирус се увеличават и са нужни предпазни мерки, но хората не ги спазват. Както можете да видите на пазара, няма дистанциране и заради това това случаите нарастват.  Вече са почти 100 хиляди на ден”.

Спад в броя на заразените има в Южна Корея. Временно ще бъдат смекчени ограничителните мерки в района на Сеул, където живеят половината от жителите на 52-милионната страна.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *