Наемателят на ски писта „Картала“ с картбланш да прокара 2 км тръбопровод за инсталация за изкуствен сняг

Стопанинът на ски писта „Картала“ „Прима инвест БГ“ ООД получи зелена светлина да прокара близо 2 км тръбопровод за инсталация за изкуствен сняг. Общинските съветници на Благоевград одобриха плана за изграждане на трасето с дължина 1996 м, което ще премине през общински и държавни терени. Инвестиционното предложение е внесено от управителя на „Прима инвест БГ“ ООД Илия Ризов, като преди това, в края на март, е съгласувано с РИОСВ.  Тръбопроводът на инсталацията за изкуствен сняг е проектиран да премине през гора, частна държавна собственост, която се стопанисва от ДГС – Благоевград, и през общинската ски писта, която миналата година ОбС отдаде под наем на „Прима инвест БГ“ ООД за 10 г. Инсталацията ще се състои от шахтов кладенец, вкопан тръбопровод за вода, резервоар с помпена станция и оръдия за изкуствен сняг, като намеренията са да се ползва при липса на достатъчно естествена снежна покривка. Плановете са да се черпи вода с центробежна помпа от шахтов кладенец с дълбочина 2 м, който в момента все още не е оборудван за водовземане заради все още неприключила процедура по издаване на разрешително за водовземане. Проектът за изграждане на шахтата и трасето на тръбопровода е разделен на три участъка. Първият е в най- долната част на ски пистата, близо до р. Бистрица, като там се предвижда да се изгради шахтата с размери 2,5 м на 2,5 м и сервитут около нея с площ 15 кв.м. Вторият участък минава по общински път и е с площ 153 линейни метра и 305 кв.м, а третият е в трасето на ски пистата.

От Горското вече са дали предварително съгласие за учредяването на сервитутна зона около кладенеца. Заложено е от него да се черпят 90 000 куб.м вода на година. Това количество е достатъчно за работата на 10 оръдия, които да изпомпват по половин литър на минута по 6 часа на ден по 5 работни дни в годината, което инвеститорите са пресметнали, че ще е по 1,85 литра в секунда за периода на черпене от началото на декември до края на април. Десетте оръдия ще се разположат през определено разстояние в обхвата на цялата ски писта, а ел. захранването на цялата инсталация ще се осъществява от трафопоста и мрежата на ски център „Картала“. За изграждане на цялата инсталация от „Прима инвест БГ” ООД не са заявили необходимост от премахване на дървета или използване на взрив.

Припомняме, че миналата година „Прима инвест БГ“ ООД бе глобена за ползването на питейна вода за 3-етажния хотел „Картала“ след подаден от В иК – Благоевград сигнал за нелегално водоснабдяване от река Кривица.

Ски зона „Картала” разполага с кабинков лифт и два ски влека, като изграждането на ски пистите с 5 км дължина започна през 2006 г. от Илия Ризов. Дружеството му „Прима инвест БГ“ заради непогасен кредит бе придобито от Българо-американската кредитна банка, която го продаде на  компанията за търговия с оръжие „Армако” с представител оръжейният бос от Сандански Лъчезар Динчев. По-късно обаче се разбра, че стопанин на ски пистата отново е Илия Ризов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *