НАПУК НА КОРОНАВИРУСА! Колежът по туризъм стартира есенния семестър с първокурсниците от Украйна, заради пандемията част от тях ще учат дистанционно

Студенти от Украйна белязаха вчера началото на новата учебна година в Колежа по туризъм в Благоевград с тържествена церемония по връчване на студентските книжки на първокурсниците. Заради коронавируса едва половината от записалите се студенти в І курс  пристигнаха за присъствени очни занятия, останалите започват обучението си дистанционно, отбеляза Роксолана Рацин, зам. ректор на университета „Лвовски Ставропигион”, с който благоевградският частен вуз си партнира за обмен на студенти и преподаватели.

Ректорът на колежа проф. Васил Жечев поздрави първокурсниците и колегите им от по-горните курсове с пристигането им в Благоевград. „Градът ни е университетски, с ЮЗУ и АУБ сме три висши училища и се надявам, че тук ще се чувствате като у дома си. Благоевград е много гостоприемен, но предвид пандемията е добре да се пазите“, препоръча той на младите хора и им пожела в същия състав след 3 години да отпразнуват завършването си.

„Вече 11 г. украински студенти се обучават в Колежа по туризъм и България се е превърнала в наш втори дом“, емоционална бе Роксолана Рацин в речта си. „Надявам се, че и новите студенти ще заобичат Благоевград като предишните. Тази година е необичайна, особена и специфична заради коронавируса. На всички ни беше  много тежко в началото на пандемията, съществуваше сериозна психологическа бариера за пътуване, особено зад граница, но постигнахме чудесен резултат и сега имаме над 45 първокурсници. Заради Ковид-19 по различни причини част от тях не можаха да пътуват.  Надяваме се до април пандемията да отмине и тези, които започват сега дистанцонно, да наваксат упражненията и практическите занятия и интензивно обучение, защото живата връзка с преподавателя нищо не може да я замени“, коментира Р. Рацин.

На въпрос за началото на учебната година в условията на коронавирус в Украйна тя отговори, че е започнала присъствено за всички на 1 септември, но прогнозите са за възможно дистанционно обучение след 2-3 седмици. „Украйна е готова за това, но преподавам в 2 университета в Лвов и опитът ми показва, че дистанционното обучение е тежко за студентите, защото общуването с преподавателя нищо не може да го замени. Надявам се пандемията скоро да приключи и нещата да се върнат на мястото си. Икономически тя се отрази на всички, Лвов е с 80 000 души население, само туристите са 50 000, но тази година ги нямаше. Психологически и материално-иконоикономически това е голям удар и процесът е необратим в Украйна, както и в целия свят. Като лекар, каквото е първото ми академично образование, смятам, че коронавирусът е вид грип, към който или ще получим колективен имунитет, или ще го преодолеем по друг начин, но ще се наложи да живеем с него. Животът продължава“, не крие оптимизма си Роксолана Рацин.

При връчване на студентските книжси на първокурсниците тя им пожела Колежът по туризъм в Благоевград да се гордее със студентите си от Украйна, а те да се гордеят, че следват в този колеж.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Само питам...

    И на какъв език ще ги учат, като тези не знаят български, а даскалите в колежа не знаят нито руски, ни английски. Сигурно корифеят на педагогическата информатика, пишман-“професора” Юруков ще им “предава”!

    Отговори
  2. ВАК-овски професор

    Баба Цуцулана, пардон, Роксолана, развя дупе до Джумаята и пийна уиски с “ректора” (какъвто колежите, вкл. и този измислен кошер за пари, по ЗВО нямат – ръководят се от Директори!), пенсионера-алкохолик Жечев. Успели са да излъжат няколко украински мързеливци, че ще им продадат “европейски дипломи” без да учат!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *