НАП запорира сметките на ВиК – Перник, дружеството спира водата на задлъжнели абонати

Сметките на ВиК – Перник са запорирани заради 3 млн. лв. задължения за осигуровки към НАП. Общо борчовете на водното дружество са в размер на над 13 млн. лв.”, съобщи вчера областният управител д-р Симеон Василев.

„Може да бъде нарушено финансирането на водния цикъл на Перник. Ако ВиК не може да си плаща сметките, то проектът може да бъде спрян“, заяви губернаторът

За проблема се разбрало на 11 юни, когато шефът на пречиствателната станция в Радомир потърсил областния управител, който е и председател на ВиК асоциацията, за съдействие, защото сметките на водното дружество били запорирани и той не можел да плати на 12-те си служители. Освен това по-сериозният проблем бил, че ако спре да работи станцията, то мръсните води ще се излеят в река Струма.

„Потърсих веднага управителя на ВиК инж. Борислав Иванов, но той каза, че сметките на дружеството са запорирани в понеделник. Посъветвах го да се срещне с управата на НАП и сметките да бъдат освободени. Такава среща е проведена, както и със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството. На този етап няма депозирани документи в тези институции по проблема, но разбрах, че ще бъде изтеглен кредит, с който да се погасят част от задълженията. Обещал съм пълно съдействие на инж. Иванов, така че да излезем от тази ситуация“, каза д-р Василев.

Областният управител допълни, че е изпратил писмо до ВиК, за да му бъде предоставена информация за това дали дружеството има оздравителен план, погасителен план, какви са приходите и има ли заведени дела срещу длъжниците. Отговорът обаче бил без конкретика. Затова Василев ще настоява за пълна проверка на пернишкото ВиК.

По проблема със запорираните сметки ще се проведе среща в МРРБ утре.  Целта е парите да бъдат освободени, за да продължи ВиК нормалната си работа.

Губернаторът инициира и среща с представители на общините в областта, които са акционери, за да бъдат обсъдени мерки за финансово оздравяване на ВиК. Тя ще се проведе на 18 юни.

В същото време управителят на дружеството Борислав Иванов заяви, че задълженията на някои абонати достигат до 2000-3000 лв., дори 5000 лв. С разрешение на РЗИ водното дружество е започнало проверки по домовете и спира водата на нередовни абонати. „В присъствието на полиция със скоба и спирателен кран се прекъсва водоснабдяването и на живущи в апартаменти, които не са изплатили задълженията си”, посочи Иванов. „Договорено е намаляване на размера на ежемесечната вноска на ВиК – Перник към НАП, която да позволи дружеството да съществува”, посочи още Иванов.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *