НАП оцени 1/7 от Перник за 6,1 млн. лв., продава терените с 49 постройки, сред които жилищни блокове, бункери, баня на 2 етажа, оранжерия…

Срещу сумата от около  6 100 000 лв. човек може да придобие 4430 дка в Перник, което е 1/7 от територията на миньорския град, като в нея са включени и кварталите „Бела вода”, „Изток”, „Тева” и „Кали”. Заедно със земята купувачът ще стане собственик на няколко жилищни блока, гаражи, депа, бункери, складове, работилници, всякакви битови сгради и дори баня и оранжерия.

Терените всъщност са 2 и са обявени за публична продан от НАП – София. Продава ги Петър Мелезимов от отдел «Публични вземания» на приходната агенция и ще бъдат разиграни на 2 търга, планирани за  28.01.2021 г.

По-малкият терен е в пернишкия кв. «Рудничар» и е с площ от 7915 кв.м. Води се бивша аварийна автобаза и включва 20 постройки, сред които едноетажна сграда, ползвана за клуб, 4 склада, 1 работилница, 9 навеса, няколко гаража, битови помещения и 2 монолитни бункера със стоманобетонна конструкция. Общата тръжна цена за наддаване на тази група обекти е 227 232 лв.

Втората група съдържа 29 сгради върху 4 423 134 кв.м в местността Чокладиновец на пернишкото село Люлин и това е бившият открит рудник на „Мини Перник”. Любопитно е, че в имота е изградена асфалтова пътна мрежа, свързваща построените сгради, и на практика евентуалният купувач ще придобие цял квартал с вече изградена инфраструктура. Сред сградите има 3 тухлени двуетажни жилищни блока, построени през 1983 г., но в момента полуразрушени, с липсващи врати и прозорци, без водопроводна и ел. инсталация и с покривни конструкции в окаяно състояние. В тази група има още базисен взривен склад, подстанция, огромна столова, 2 склада, полуразрушена чакалня, административна сграда с общо 20 стаи, баня на 2 етажа с разгъната застроена площ от 1892 кв.м, в която има 16 помещения, 4 съблекални и 28 обособени места за къпане, ковачница, сграда за съхранение на амониева селитра, 4 навеса, 3 работилници, парна централа и дори оранжерия със застроена площ 260 кв.м и с много добре запазена конструкция. Началната тръжна цена на терена в с. Люлин е 5 897 484.68 лв.

Имотите са на „Мини Перник“, а приходите от продажбата им ще бъдат преведени за задължения към „Въглища Перник“ ООД.

Според наблюдатели на имотните пазари атрактивен е този в с. Люлин заради местоположението на селото и интересната му история. Селото се намира в подножието на Люлин планина, между Софийската и Пернишката котловина, и заради близостта му до София имотите тук са доста скъпи. По времето на комунистическия режим през 50-те години на ХХ век в Люлин са настанявани членове на семейства на интернирани в трудово-възпитателния лагер до рудник „Св. Анна”. В по-новата история пък селото се прочу с бойната ракета, която се взриви в него. Това стана по време на бомбардировките на НАТО над Белград на 10 май 1999 г. и по чудо нямаше жертви.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *