Началникът на РУО Ив. Златанов към училищните директори: Фиксирайте минимум 5-дневен срок за подаване на документи за свободно работно място, а не от петък вечерта до понеделник сутринта

 Подаване на документи за всяко обявено работно място да бъде най-малко 5 дни. Това поиска началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов от директорите на училища в Пиринско. Той подчерта, че все още има случай, когато дадено работно място се обявява в 17 часа в петък до 10 часа сутринта в понеделник. Именно заради такива кратки срокове и изобщо от липсата на време за реакция от страна на кандидати в РУО имало постъпили сигнали. В тази връзка Ив. Златанов призова директорите да  дадат по-големи срокове за кандидатстване, като се съобразят и с това, че в управлението на ден постъпват по 70-80 писма и служителите не могат веднага да обработят и качат вакантните места на сайта.

„Всеки ден имаме гневни сигнали от кандидати за работа”, заяви и началникът на ОМДК Методи Попов. Недоволство на желаещи да започнат работа в системата на образованието поражда и фактът, че никой не ги информира как са се представили на събеседването, одобрени ли са, или не за съответната позиция.

Припомняме, че още преди две години на среща в Мелник Ивайло Златанов призова директорите да прецизират процедурата при подбора на кандидатите за вакантни учителски места. „Колеги, работата ни е обект на коментари от страна на родители, баби, дядовци, институции и обществото, иска ми се да се стремим да бъдем перфектни в това, което правим”, обърна се към подчинените си началникът на РУО и посъветва ръководителите на учебните заведения да разпишат политика за подбор на персонала, както и да информират за решенията си всички кандидати за съответните учителски места, а не само тези, които ще назначат. Очевидно това все още не се е случило навсякъде, затова директорите ще бъдат задължени със заповед да информират писмено всички  кандидати за резултата от подбора за работните места. Това може да става и с имейл през електронната поща, но важното е всички, явили се на интервюта, събеседвания, да получат обратна връзка и да знаят как са се представили.

„Нищо не ви пречи на 10-15 имейла да напишете едно изречение – допуснат, недопуснат, приет, не приет. Хората трябва да имат някаква информация“,категоричен бе Ив. Златанов. Той обърна и специално внимание, че при назначаване на съответния учител директорите трябва писмено да информират, че мястото вече не е свободно. В противен случай обявите, включително и неактуалните, се трупат на сайта на РУО и в Бюрото по труда и хората остават с впечатление, че има страшен глад за учители и едва ли не свободните места са хиляди. По този повод началникът на РУО изтъкна, че глад за учители в областта няма. Тече  подмяна на 10% от  ангажираните в системата 3700 учители в Пиринско. За този и миналия месец за педагогически персонал са обявени 337 свободни места, както и 41 за непедагогически специалисти.

Че глад за учители няма, това констатира неотдавна и  репортер на „Струма“. В редица училища в Благоевград  кандидатите за едно място бяха между 13 и 15, а за някой специалности и повече. В по-малките населени места като Якоруда и Ваклиново също нямаха проблем с намирането на кадри и всички директори, попитани по въпроса, коментираха, че  има достатъчно кандидати за обявените от тях места.

Говорейки по темата, Ив. Златанов изрично попита директорите дали в някое училище срещат трудности с намирането на учители. Той анализира, че проблеми има там, където часовете са „раздробени“, търси се учител не на цял или на половин щат, а да преподава по даден предмет – например по 100-120 часа при норматив от 700 часа годишно. В тази връзка началникът на РУО препоръча педагозите да се възползват от различни национални програми, като „Мотивирани учители“, за да повишават професионалната си квалификация.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *