На драматично заседание на Общинския съвет в Перник вдигнаха 8 пъти такса смет за селата

Пернишкият Общински съвет вчера заседава, като основната точка бе определяне такса битови отпадъци. В докладната записка, внесена от кмета Станислав Владимиров, промилите за града се запазват на 2,5 от дънъчната оценка на имота. За селата обаче и град Батановци увеличението е драматично – от 2,5 на 20 промила от данъчната оценка на имота. Според докладната необходимите средства за сметосъбиране, сметопочистване и извозване са необходими 9 078 020 лв., като увеличението спрямо миналата година е с 1 207 070 лв.

През тази година от селата и Батановци са събрани 198 270 лв., което било крайно недостатъчно. Приходите за следващата година от там се предвижда да са 875 915 лв., което на ден на имот се падали 5 ст. Повече от 4 часа съветниците обсъждаха справедливо ли е или не такова увеличение.
„Днес обсъждаме цена на услуга, която е различна в населените места от общината и града. Ако вземем като пример типичен имот от 100 кв.м с 1000 кв.м двор в едно от населените места, които промяната ще засегне, виждаме, че такса битов отпадък, която се плаща през 2020 г. 20,46 лв. на година, а за сравним имот в центъра на Перник цената е 233,59 лв. Въпросът тук е каква услуга може да се получи днес за 20,46 лв. за цяла година? Нито телевизията, нито интернет няма как да бъдат доставени на тази цена, която, ако я разделим на 365 дни, ще се получат 5-6 стотинки на ден. Каква услуга изобщо и с какво качество би могла да се предложи за тези средства?“, защити  проекта на общината зам. кметът Стефан Кръстев.
От ГЕРБ обаче опонираха и определиха драстичното увеличение като несправедливо. Най-засегнати според кметовете се оказаха селата Рударци, Кладница и Драгичево.
В крайна сметка след драматичните „за“ и „против“ високите промили за селата бяха гласувани без гласовете на ГЕРБ. Групата на ГЕРБ не подкрепи и измененията на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите, с която се предложи увеличение на таксите за възпитаниците на Обединената школа по изкуствата към Двореца на културата.
На заседанието бяха обсъдени и приети и други докладни. Сред тях беше кандидатстване на общината с проект за ремонт на Двореца на културата, поемане на дългосрочен дълг от 5,5 млн. лв., отваряне на кухня „топъл обяд“ и други.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА


Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *