На последното заседание за мандата съветниците в Дупница се счепкаха на тема образование

Общински съвет – Дупница приключи мандата си със заседание без много дебати и излишни емоции. Само по темата за маломерните паралелки се заформи дебат. Дори вечно търсещият отговори на въпроси от общината д-р Пламен Соколов вчера беше като слушател в залата, не зададе нито един въпрос, не дочака края на сесията и си тръгна.

Напрежението поддържаше единствено общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов, останал верен на темата образованието в общината, който при дебатите за постъпилите в ОбС молби от директори на училища за дофинансиране, тъй като паралелките са маломерни, за пореден път обвини директора на най-голямото средно училище в Дупница СУ „Св. Паисий Хилендарски” и общински съветник от ГЕРБ Виолета Инкьова, че е записала 3 паралелки в 1-ви клас, въпреки че в района на училището имало само около 30-ина деца.

“Г-жо Инкьова, през четирите години като общински съветник Вие не се отърсихте от директорската си длъжност и не взехте позицията на общински съветник. Записахте 3 паралелки в 1-ви клас, събрахте и децата от други райони и сега от тези училища искат финансова помощ за дофинансиране на паралелките. Всичко опира до делегираните бюджети. През последните 4 години ние подпомагахме агонията на селските училища, като ги дофинансирахме. Тази година дофинансиране искат и средни училища, на които не им достига бройките за оформяне на паралелките”, заяви К. Костадинов.

„Броят на децата намалява в цяла България. Дупница не е изключение. Да вземем да раждаме деца ли, за да пълним паралелките? Родителите решават къде да запишат децата си на училище. Аз не мога да ги върна, това е тяхно право!”, заяви в отговор Инкьова.

По повод искането на директорката на ОУ “Кл. Охридски” Гергана Лазова да се одобри спортната паралелка към училището с 4 деца по-малко, общинският съветник от БСП, който рядко взема думата по време на заседания на ОбС – учителят по физкултура Асен Илиев, заяви: “Спортната паралелка в училището е фалшива! И аз гласувах за създаването й, но е така. Не достигат 4 деца за 8 клас. Родителите просто не искат да си записват децата там”, заяви Асен Илиев.

В средищното училище в село Крайници, където учат и децата от село Червен брег, не достигат 17 ученици за попълване на паралелките в 3-и, 4-и, 5-и, 6-и и 7-и клас, тъй като много родители са записали децата си на училище в Дупница вместо в училището в съседното село.

Кметът на община Дупница Методи Чимев също изказа позицията си по темата. „Виновни за това състояние на образованието са и директорите на училища. В средните училище се предлагат професии, които нямат реализация в Дупница. До тази учебна година нямаше паралелки по металообработване, шлосери, фрезисти… В Механотехникума имаше специалности по хладилна техника, електроника… Около 50 ученици от Дупница пътуват всеки ден до Благоевград. Учат в средните училища там. Защо не направим така, че тези деца да останат тук, да се обучават в Дупница?”, заяви М. Чимев.

По време на дебата за маломерните паралелки почти всички общински съветници стигнаха до извода, че може би са сбъркали преди години, когато затвориха училищата в селата Бистрица, Джерман и Червен брег, и гласуваха общината да дофинансира обучението на 56 ученици в 5 основни и две средни училища на територията на общината.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *