На чаша китайски чай в ЮЗУ студенти, преподаватели и гости се учиха да свирят на гуцин

Китайски традиционни музикални инструменти бяха представени пред студенти в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Събитието бе открито от проф. д.ф.н. Магдалена Костова-Панайотова – ръководител на катедра „Славистика и балканистика“ и директор на класна стая „Конфуций“, където се състоя интересната лекция. Проф. Панайотова приветства присъстващите и анонсира отпускането на две нови стипендии на китайския посланик за студентите с отличен успех по китайски език.

Специалистите по китайки език Ли Бо – доброволец от Пекин, и ас. Христина Думбанова, преподавател във Филологическия факултет на Югозападния университет, представиха презентация, свързана с най-известните китайски традиционни инструменти, използвани от векове по време на мир, на война и на празници.

Голям интерес предизвика разказът на Ли Бо за гуцин – един от най-древните инструменти, с история на повече 3000 години, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя разказа още, че се е използвал при ритуални практики и е бил инструмент на аристокрацията, а владеенето му се е смятало за едно от четирите изкуства, които един аристократ трябвало да умее. Възприемали го като изкуство, което помага за култивиране на духа и ума, създаващо атмосфера на спокойствие и съзерцание.

Всички гости имаха възможност да опитат да свирят на гуцин под ръководството на Ли Бо, а тези от тях, които се включиха успешно в организираната викторина, получиха сувенири и подаръци.

Присъстващите се стоплиха и с китайски чай, приготвен от двете преподавателки и техните студенти от специалност „Педагогика на обучението по български и китайски език“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *