НЗОК установи неправомерно получени над 300 000 лв. от болница „Лозенец“

Проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) установява неправомерно получени от болница „Лозенец“ близо 350 хиляди лева. Това се посочват в сайта на НЗОК.

Управителят на НЗОК е издал Писмена покана за възстановяване на суми, получени без правно основание в размер на 349 272.00 лв., срещу която лечебното заведение е възразило в законоустановения срок, като преписката е изпратена в цялост по компетентност на Административен съд -София град.

От НЗОК е изпратено писмо до Министерството на здравеопазването, с което е уведомено за резултата от проверката, извършена в периода 11-27 октомври 2023 г.

В НЗОК постъпва сигнал от доц. д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология в болница „Лозенец“, в който са изказани твърдения за отчетена, но неосъществена дейност по определена клинична пътека, като са посочени конкретни здравноосигурени лица, при които тя е отчетена, допълват от НЗОК.

При последвалата проверка проверяващият екип е изискал видеозаписи на интервенционалната процедура, с която лечебното заведение отчита за заплащане клиничната пътека. За описаните случаи по истории на заболяването в Протокол за неоснователно получени суми, са предоставени рентгенови изображения и/или частични записи от няколко секунди на електронен носител, които не могат да се определят като пълен видеозапис на отчетената съдова инвазивна и/или интервенционална процедура, се казва още в съобщението на НЗОК и припомнят, че според Националния рамков договор извършените ангиографски, инвазивни и/или интервенционални процедури се записват на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол.

От НЗОК е изпратено писмо до Министерството на здравеопазването, с което уведомяват за резултата от извършената проверка. Предвид изнесените твърдения в сигнала и установената липса на пълен видеозапис или частични записи на инвазивни и/или интервенционални процедури, с които е отчетена клиничната пътека, от НЗОК е изпратено писмо до директора на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР, с приложени материали от извършената проверка.

Дарик

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *