НИКОГА не правете това след хранене

Може да сте слушали много за това какво не трябва да правим след хранене от родителите или от жена си. А чували ли сте ги всъщност? Ако не сте, а сте похапнали добре, преди да си легнете, припомняме ви още веднъж дългия списък със забрани:

Дори не си помисляйте за пушене 

Само по себе си пушенето е достатъчно лошо. Но след хапване е десет пъти по- „убийствено”. Цигарите съдържат поне 60 канцерогенни вещества (които, между другото, причиняват рак). Тоест цигарите са вредни за вас и след ядене, и преди това, както и когато сте на работа или преди това – вредни са за вас през цялото време. Решението е просто – спирате да пушите.

Без плодове след обяда 

Плодовете са препоръчвани от всички – от експерти диетолози до неопитни домакини. Но малцина от тях знаят, че плодовете могат да бъдат вредни след ядене. Точно затова не ви го и казват. Плодчетата са най-лесното нещо за храносмилане и им трябват само 20 минути, за да пропътуват разстоянието от стомаха до червата. Ако ядете плодове, след като сте се обядвали обилно, те засядат над храната в стомаха ви и започват да се развалят вътре.

Кажете НЕ на чая след ядене 

И на кафето. И двете напитки имат своите плюсове, когато се консумират с удоволствие и мярка. Твърде много от каквото и да е, е вредно. Препоръчително е да пиете чай поне един час след хранене.

Не се къпете след блюдо 

Изчакайте поне 30 минути, преди да си вземете душ. Храносмилането изисква много енергия и приток на кръв. Когато се къпем с топла вода, кръвта ни се отправя към кожата, за да освободи топлината. По този начин се затруднява правилното обработване на храната.

Не разхождайте храната веднага след като сте я приели 

Ако толкова много искате да излезете – давайте! Но рискувате да имате сериозен киселинен рефлекс или стомашно разстройство. Разбира се, че можете да излезете на разходка, но трябва да изчакате поне 30 минути.

Не удряйте възглавницата веднага след хранене 

Каквото и да правите, не заспивайте, след като сте яли. Ако легнете, много от стомашните сокове ще заплуват в противоположна посока – към хранопровода и ще започнат да разяждат най-вътрешния му слой. Това чувство на парене, когато легнете след хапване, да – това е хранопроводът ви, разяждан от стомашен сок.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *