Нова комисия по екология вкарват в проектоправилника на ОбС – Благоевград, заради патовата ситуация се обсъжда вариант за ротация на председателя на местния парламент на всеки 6 месеца

Нова комисия по екология, околна среда и комунално-битово обслужване е заложена в проектоправилника за работа на ОбС – Благоевград. С нея общият брой на постоянните комисии, в които ще работят общинските съветници, стават 11, без да се брои специализираната комисия за следприватизационен и следконцесионен контрол, която единствена е в състав с 10 съветници и трима представители на Общинска администрация. Новият правилник  предвижда и различно разпределение на възнаграждението на местните парламентаристи. По закон те имат право на до 70% от заплатата на председателя на ОбС, който пък взима 90% от тази на кмета. Така е заложено и в новия правилник, като съветниците ще трябва да определят изрично точния размер на възнаграждението си. Предшествениците им бяха фиксирали 25% , което като сума при 100% посещение на сесии и комисии, бе около 430-440 лв. на месец. Сега обаче общата сума за заплата на съветник ще се разпределя по нов критерии, като се запазва половината да идва от участието в сесиите, но 30 % от другата половина ще се изплаща за участие в задължителните парламентарни комисии, а 20%  за участия в комисии, назначени с кметска заповед.

„Така се надяваме да насърчим колегите да участват редовно в комисиите на ОбС, това е важно, защото при нужда се изслушват експерти и след това работата  върви по-леко“, мотивира предложеното увеличение председателят на Комисията за изработване на нов правилник за работа на ОбС Кирил Илиев.

Ново в проекта за правилник е, че до избор на председател след първото заседание, когато по право ролята се възлага на най-възрастния член на ОбС, за всяко следващо заседание местният парламент ще може да определя кой да го ръководи, без това да е задължително да е най-старшият по години.

Залага се още за група да се считат минимум 4-ма съветници. „Имахме притеснения, че колегите от ДПС може да протестират, тъй като те са трима и не отговарят на този критерии за група, но техният представител Исмет Узунов ни успокои, че този въпрос е обсъждан от тях и нямат претенции“, уточни К. Илиев.

В забраните, вписани в проекта за правилник, е отбелязано, че съветник няма право да прекъсва изказващ се, да отправя лични нападки, оскърбителни думи, жестове и заплахи, да разгласява данни, отнасящи се до личния живот, или да уврежда доброто име на гражданите, както и се забранява непристойното поведение и нарушаване на реда на заседанието.

В деня на огласяването на проекта за правилник се заговори, че между съветниците се обсъжда и предложена от лидера на ПП „Партия на зелените“ Андон Тодоров идея за ротационен принцип на председателстване. „Такъв вариант би създал повече проблеми, отколкото да улесни работата на местния парламент“, коментира Кирил Илиев, като отбележи, че личното му мнение е, че ротационно председателство на 6 месеца ще породи несигурност, а и ще е предпоставка за циркове и разправии, а така институцията ще олекне пред обществеността. „Дори да се договорим за поредността на групите, които да излъчат председател, съществува възможност на всеки 6 месеца да се образуват нови групи, които да номинират един и същ човек, и така принципът на ротация фактически няма да се осъществи“, посочи възможна уловка Кирил Илиев.

Правилникът за работа на ОбС – Благоевград ще влезе за обсъждане на сесия през януари.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Андон Тодоров

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *