Нова серия от земетресения в Егейско море

Европейския сеизмологичен център отчете нова серия от над 20 земетресения в Егейско море. Трусовете главно са били отново в Гърция и Западна Турция, в района на остров Лесбос и Измир.

Най-силното земетресение е отчетено на остров Крит, Гърция. То е било с магнитуд 4.4 по скалата на Рихтер и е усетено към 9.10 часа българско време.

Над 22 други трусове са отчетени в района на тежкото земетресение с магнитуд от 6.3 по Рихтер от понеделник, 12 юни. Припомняме, земетресението се усети и в България, най-вече в югоизточните части на страната. Вследствие на силното земетресение имаше много разрушени къщи на остров Лесбоб, а една жена загина, затрупана под развалините на къщата си, съобщава news.bg

Във вторник, 13 юни, серия от над 25 вторични трусове отново притесни жителите в същия район. Най-силните от тях бяха с магнитуд 4.9 и 3.3 по Рихтер.

Първият трус е бил в 3 часа и 58 минути през нощта, българско време. Той е бил с магунитуд 3.0 по Рихтер. До 9.30 сутринта са отчетени други над 22 трусове. Всичките са в радуис на не повече от 20 км южно от Пломарион, остров Лесбос, Гърция и не повече от 90 км северозападно от Измир.

Най-силният трус е бил с магнитуд от 4.4 по скалата на Рихтер и е отчетен на 13 км от южно от Пломарион, остров Лесбос, и 85 км северозападно от Измир. Земетресението е било на дълбочина от 10 км.

Освен трусът в Крит и този от Пломарион, всички останали трусове са били с магнитуд между 2.1 и и 3.0 по скалата на Рихтер.

Двете земетресения с магнитуд от 4.4 по тихтер са усетени на остров Лесбос и в Измир и отново са предизвикали лека паника в населението.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *