Нови по-строги мерки във Франция, Испания и Португалия

Европа се затваря отново. Нови, по-строги мерки във Франция, Испания и Португалия. Голямата новина от пресконференцията на френския президент Еманюел Макрон обаче не е за поредното затваряне, а лъчът светлина в думите му. Той заяви, че Франция трябва да „стисне зъби още месец-месец и половина, след които поетапно страната ще се отваря”.

Предполага се, че след 15 май ще се отварят първо местата за култура, след това тези за спорт, след което и барове, и ресторанти. И Лазурният бряг се готви трескаво за летния сезон, дори се наемат сезонни работници.

Строгата карантина досега беше наложена в 19 департамента, но от събота влиза в сила за цялата страна. Французите няма да могат да се придвижват в радиус по-голям от 10 км от дома си, няма да могат да напускат домовете си без основателна причина, в сила остава и вечерният час от 19 до 6 часа. Училищата и детските градини ще затворят врати.

В съседните на Франция държави ситуацията също е напрегната. Испания също въвежда строги мерки. Португалия ще изисква от френските граждани, които желаят да я посетят, 14-дневна карантина.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *