Топ теми

Няма да има принудително умъртвяване на домашни прасета в Симитли

Няма да има принудително умъртвяване на домашни прасета, след като в с. Железница, община Симитли, бе открито болно от африканска чума диво прасе, стана ясно от проведеното заседание на Областната епизоотична комисия. Мерките, които са предприети, не се различават от тези, които се осъществяват и към момента. Обособяват се три зони – А, Б и В. В инфектираната 3-километрова зона А се забранява движението на физически лица и пътни превозни средства до горските територии, попадащи около констатирания случай на африканска чума по свинете.
“Служители на Агенцията по горите провеждат наблюдение и обиколки евентуално за умрели животни”, коментира директорът на ОД “Безопасност на храните” – Благоевград д-р Михаил Бащавелов. Заразените животни се загробват на определени за целта места.
Необходимо е жителите на съответните населени места и ловците да спазват стриктно мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза. Лов и добив на дървесина се разрешава в зона В, в чийто обхват попадат ловностопанските райони Лешко, Падеш, Покровник, Селище, Хърсово, Церово, Ораново и Симитли. Продажба на прасета се извършва само в регламентираните за целта ферми.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *