Инцидентът с нападнатата от мечка жена в Белица раздели хората на 2 лагера – “за” и “против” отстрела на животното

Инцидентът с нападната от мечка жена миналата седмица и искането на кмета на Белица Радослав Ревански за отстрел на животното раздели хората на два лагера. Едните се обявиха твърдо зад искането на градоначалника, а другите стартираха онлайн петиция в защита на мечката и срещу искането на кмета. Само за два дни петицията е подписана от близо 23 хил. души, които смятат, че убийството на мечката не е решение, а мотивът им е, че не тя, а хората са навлезли в територията й.

„Ние, хората, отдавна сме прекрачили прага на допустимото, що се отнася до отношението ни към животните и опазването на околната среда. Съчувстваме на пострадалата и нейните близки, и й пожелаваме бързо оздравяване, но не смятаме, че решението на проблема е да се убие мечката. Мечките най-често нападат, когато са с малките си или се чувстват застрашени по някакъв начин. Редки са подобни случаи, затова молим за разбиране и толеранс към животното“, се казва в петицията. По-голямата чат от подписалите я уточняват, че защитната реакция на животното е провокирана именно от навлизането хората в нейната територия и това не я прави опасна, а се е почувствала застрашена.

Тези твърдения пък провокираха пастора в ромската махала в Белица Сергей Кафеджиев, който пусна гневен пост срещу защитниците на мечката и отправи явни упреци, че реакцията им би била друга, ако пострадалият не е от ромски произход:

„Цял ден слушам и чета все негативни изказвания и писаници колко ценна е мечката… Толкова критики срещу берачите на гъби и пострадалата никога не е имало! Мечката била застрашен вид, а човекът – какво? Има го в изобилие, особено когато е циганин! Кметът предприел крайни мерки… ама ако е ваш роднина, приятел, май ще го поздравите?! Защо берат гъби в гората… е, къде да ги берат, на морето ли?

И накрая пак отново виждам г-н Ревански зачита човека /циганин/ равен с всички!

И ако нашите цигани не го виждат това, какви критики и нападки бере заради застъпничеството си, наистина сме слепи! Утре ще ни забранят да берем гъби в гората, да защитят мечките! И добавям… Мечката е била в близост до Парка на танцуващите мечки и често го е правила. Представете си вашата жена, дете или близък, одран, с липсващи задни части… и Бърза помощ отказва да я приеме, понеже нямала осигуровки.

Отворете си очите и вижте, че на никой не му пука за г-н циганина, мечката струва повече! Тъжно, много тъжно”, пише пастор Сергей Кафеджиев в профила си във Фейсбук.

Как ще се развият нещата и дали ще бъде издадено разрешително за отстрел предвид обществения отзвук, ще стане ясно тепърва. Днес предстои и среща между жителите на Белица и представители на НП „Рила” и РИОСВ, която свиква кметът на общината Радослав Ревански. Основната цел е да бъде разяснено на хората как да действат в ситуация при евентуална среща с мечка и как да се предпазят.

Иначе състоянието на жената, нахапана от мечка, е стабилно. Тя се лекува в хирургичното отделение на МБАЛ – Разлог. Тя продължава да е в шок.

През уикенда бе вдигната и блокадата на пътя, водещ към Парка за танцуващи мечки, в чийто район стана инцидентът. Днес ще стане ясно какви ще бъдат по-нататъшните действия на институциите и дали достъпът до парка отново ще бъде ограничен.

Припомняме, че инцидентът стана рано сутринта в петък при бране на гъби. Според събраната до момента информация пострадалата 33-годишна жена се е приближила твърде близо до леговището на мечката, което е станало причина за нападението. Жената, която е майка на 4 деца, е с множество разкъсни рани по тялото и крайниците, най-вече в лявата половина. Когато е нападната от мечката, 33-годишната жена носела най-малкото си дете на гърба си в цедилка.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *