Област Кюстендил вече е „червена зона”, затягат мерките, за да се овладее заразата

По-строги противоепидемични мерки, за да се овладее заразата от коронавируса, се въвеждат в Кюстендилска област от днес, съобщиха от Областния кризисен щаб.Мерките ще важат до 10 ноември и предвиждат преустановяване на плановите операции и плановия прием на пациенти в болниците и лечебните заведения в областта.

Всичките пет лечебни заведения пък се задължават да разкрият специализирани структури за лечение на пациенти с коронавирус, с минимум 10 процента от общия брой легла, с които разполагат.

Взето е решение да се затворят временно нощните заведения в областта – дискотеки, барове, клубове. Областният щаб ще отправи и препоръка до директора на ОУ “Неофит Рилски” в Дупница за създаване на организация за преминаване към електронна среда на обучение на част от паралелките или на цялото училище.

Там има 11 заболели учители и трима души непедагогически персонал, а няколко паралелки са под карантина. До затягане на мерките се стигна, след като областта попадна в критичната “червена зона”, с над 120 заразени на 100 000 души население.

За изминалите две седмици – от 12 до 25 октомври, броят на новозаразените с коронавирусна инфекция в областта, е 144. Най-голям брой заболели за последните две седмици има в двете най-големи общини – Кюстендил и Дупница.

На домашно лечение в областта са 133-ма души, 190 души са под карантина, а хоспитализирани в болнични заведения – 24 души. Излекуваните от началото на пандемията са 589, а починалите – 37. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *