ОбС шефът А. Тодоров иска да се вдигне летвата за минимален доход за настаняване в общински жилища от 488 на 585 лв.

Да се вдигне летвата за минимален доход на кандидатстващите за настаняване в общински социални жилища, настоява председателят на местния парламент в Благоевград Андон Тодоров. Предложението му е в дневния ред на предстоящата в петък редовна сесия на ОбС и вече е дискутирано във всички комисии. В момента изискването към кандидатите за общински жилища е доходът на член от семейството да не е по-голям от 80% от минималната работна заплата за страната, към днешна дата тя е 610 лв., т. е. 488 лв. е максимално допустимият доход. Предложението е той да се вдигне с още половин минимална заплата и таванът да стане 80% от 1,5 минимални заплати за страната, което към сегашния момент прави 732 лв., т.е. доход от 585 лв.

Очаква се ОбС да разшири зоната на действие на наредбата, тъй като в сега действащия текст е отбелязано, че право на общинско жилище имат хора с постоянен адрес в Благоевград над 7 г., а в предложението си председателят А. Тодоров посочва, че това право е редно да се дава на всички жители в общината, независимо дали живеят в града, или в някое от селата.

Промените, ако се гласуват от общинските съветници, ще засегнат настаняването в общинските социални жилища, но не и в новите социални блокове, които се построиха с еврофинансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ в кв. „Освобождение“. Тяхната експлоатация се подчинява на условията и изискванията на спечеления проект, заради което наредбата бе допълнена с отделна нова глава, регламентираща подробно условията за ползване.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *