Окончателно! Перник с режим на водата от понеделник, има запаси за 5 месеца

Нов график на режим на водата предлага кметът Станислав Владимиров за перничани, според който ще имат вода сутрин от 5 ч. до 10 ч. и вечер от 17 ч. до 22 ч. „Това ще е най-удобният вариант за хората, като при тези разчети ще има вода за 5 месеца“, съобщи лично кметът на Перник Станислав Владимиров преди минути.

Най-сетне кметът е получил потвърждение от ръководството на ВиК на предложения вариант за режима. Съгласно него перничани ще имат вода сутрин от 5 до 10 ч. и вечер от 17 до 22 ч., като започва в понеделник, 18 ноември.

Владимиров обясни, че е изготвено писмо с 13 точки, което е изпратено до ВиК, изчаква се и становище, съобразено с РЗИ. В момента потреблението на вода на месец е 2,1 млн. куб.м, като от МОСВ настояват този разход да бъде намален на 1 млн. месечно. Градоначалникът поясни, че от ВиК ще се изисква повече ангажираност заради многото аварии.

От водния режим в Перник ще бъдат засегнати над 90 000 души. В момента те са заложници на ината на ВиК.

“Ако получим разрешение от държавата водата от Владайски канал да бъде спряна за селата Владая и Мърчаево, които получават от друго място, то тогава ще може да се захрани кв. „Църква” и да се намали потреблението от язовир “Студена”. В понеделник ще са ясни пробите от язовир “Диканя”. Ако водата е годна и се прокара необходимата инфраструктура, ще се захрани град Батановци и с. Ярджиловци. За целта ще са нужни около 1 млн. куб.м. Витошките водохващания също ще облекчат нещата”, обясни бившият управител на водното дружество в Перник инж. Камен Каменов.

Областният управител Ирена Соколова, която е председател на ВиК асоциацията, също до късно следобед нямаше отговор от дружеството дали приема предложения от кмета вариант.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *